Archívum

Első osztályosok a felnémeti fiókkönyvtárban

A másodikosok után - közkívánatra -  szerda délelõtt a pásztorvölgyi iskola két elsõ osztályának is kinyílt a könyvtári mesetár a felnémeti fiókkönyvtárban. Összesen 54 kisgyerek vett részt a vendéglátással, meséléssel, közös énekléssel és ajándékozással záródó, bensõséges hangulatú, karácsonyi mese-délelõttön.
FOTÓK

Számmisztikával ismerkedhetnek a lajosvárosi fiókkönyvtár olvasói

 A Lajosvárosi Fiókkönyvtárban december 14-én délelõtt 10 órától a Lajosvárosi Idõsek Klubjának tagjai kaptak betekintést az öngyógyítás és a számmisztika területére Kovács Valeria Rudica kedves és értõ vezetésével. Oldott hangulatban, tavaszt idézõ meditációs zene, és forró tea mellett folyt az ismerkedés elõadónkkal és a témákkal. Búcsúzáskor zsákbamacskaként mindenki húzhatott egy karácsonyi versikét magának, amit szigorúan csak otthon bonthattak ki a résztvevõk. A zártkörû rendezvény után elõadónk december 16-án délután 16 órakor, egy mindenki számára nyitott találkozót is tartott - hasonló témákkal és hangulattal. A kellemesen kikapcsoló, gyakorlatokkal is egybekötött találkozókat január 12-én délelõtt és január 13-án 16 órakor folytatjuk. Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!
FOTÓK


Kisiskolások a nagykönyvtárban

 2010. december 17-én, a Kemény Ferenc Általános Iskola 2. a osztályosai Ildikó néni kíséretében látogatást tettek a "nagyok" könyvtárában. Megismerkedtek a Központi Könyvtár régi-új könyveivel, sorfalat álltak a mikrofilmolvasó elõtt, megcsodálták a színes folyóiratokat, és még az adatbázisban is böngésztek egy kicsit. A Zenei Részlegben Halász Judit egy régi bakelitlemezébe hallgattak bele és hosszasan böngészték a Gyerekkuckó CD kínálatát, az Idegen Nyelvi Részlegben pedig angol és német nyelvû könyveket olvasgattak, és összeszámolták hány nyelvet kell még megtanulniuk, ha a részleg minden könyvét ki szeretnék olvasni. Én ide már holnap már újra eljövök! - kaptuk el az ajtóban az egyik kisfiú mondatát a hangos "viiszoontláátáásra" után. Visszavárunk!


Családi mesekör

mesekörDecember 13-án Luca-napi varázslatokkal is megismerkedtek a családok a gyermekkönyvtárban. Minden fontos kellék és ismeret megvolt a résztvevõknél ahhoz, hogy a rontást levegyék, az áldást feltegyék házukra és házuk népére. A karácsonyi hangulatot pedig Gál Katica és Komáromi-Nagy Marci alapozták meg gyönyörû zongorajátékukkal. A kovács lánya meséje áhítatot hozott a terembe. Az ezt követõ együttes éneklés-zenélés örömünneppé tette ez idei utolsó együttlétünket. A mesekör kis és nagy mesterei pedig mord és jóságos papírboszikat is készítettek e nap emlékére. Nagy örömünkre újabb ifjú legényke kapcsolódott közösségünkbe. A másfél esztendõs Noé olyan figyelemmel és komolysággal volt jelen, mintha világéletében közöttünk "bébilléreskedett" volna. Igaz, öreg "cirókásként" már otthonává vált könyvtárunk.
 
 
fotók...                                                                                            

Adventi játszóház németül

német adventA Neumann János Gimnázium és a Sancta Maria Leánygimnázium német elõkészítõseinek közös adventi játékdélutánja a Zenei és Idegennyelvi Gyûjteményben.
Susanna Sonnenberg a Neumann Gimnázium lektora vezetésével Kádárné Bozsik Zsuzsa, Leic Gabriella, és Laczkó Tünde tanárnõk segítségével a Mikulás, a Télapó, a Jézuska, a karácsonyi gyertya, a karácsonyi csillag, a fenyõfa, karácsony szimbólumai elevenedtek meg. 
A szép német karácsonyi dalok, Susanna gyönyörû hangja egy percre a karácsonyi angyalkákat is idecsalogatta közénk ezen a délutánon.
 
 
Alle Jahre wieder kommt das Christuskin
auf die Erde nieder wo wir Menschen sind.
Kehrt mit seinem Segen ein in jedes Haus,
geht auf allen Wegen mit uns ein und aus.
Ist auch mir zur Seite still und unerkannt,
dass es treu mich leite an der lieben Hand.
 
 

stiftung

 

Susanna a Robert Bosch Stiftunk támogatásával tölt Magyarországon egy évet. Ezúton is köszönjük az alapítvány támogatását

Karácsonyi könyvvásár

 A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár kedvezményes karácsonyi könyvvásárt rendez 2010. december 15-tõl 17-ig, 10-18 óráig, december 18-án pedig 10-16 óráig, a Központi Könyvtár galériájában.
Ne hagyja ki a lehetõséget, lepje meg szeretteit igazán minõségi és reprezentatív kivitelezésû, tartalmas könyvekkel a sport, a gasztronómia és a kreatív hobbi témájában - meglepõen kedvezõ áron!

Karácsonyi könyvtári mesetár a felnémeti fiókkönyvtárban

 Kinyílt a könyvtári mesetár a felnémeti fiókkönyvtárban december 11-én, szombaton délelõtt! A pásztorvölgyi iskola két második osztálya, összesen 50 kisgyerek volt vendége könyvtárunknak, ahol a közelgõ ünnep jegyében igazi vendéglátás fogadta a kisdiákokat: forró tea, aprósütemény, szaloncukor. Beszélgettünk az ünneprõl, a karácsony történetérõl, hangulatáról - a színekrõl, az illatokról - és a gyerekek 2 szép mesét is meghallgattak, amit énekkel köszöntek meg. A délelõtt közös énekléssel ért véget, és természetesen mindenki kapott egy kis ajándékot!
FOTÓK

Könyvbemutató

 Szeretettel meghívjuk Önt és kedves barátait a TISZTÁN LÁTNI - KITÖRÉSI PONTOK A MAGYAR SIKERHEZ címû könyv bemutatójára. Vendégünk a szerzõ: STEFANOVSZKY ANDRÁS, aki elõadását vetítéssel kíséri.
Idõpont: 2010. december 16. csütörtök 16.00 óra
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár Eger, Kossuth L. u. 16.
Mindenkit szeretettel várunk!
STEFANOVSZKY ANDRÁS
TISZTÁN LÁTNI

NKR Band karácsonyi koncertje a könyvtárban

NKR BandA Bródy Sándor Könyvtár szeretettel meghívja minden kedves olvasóját és minden érdeklõdõt egy hangulatos karácsonyi koncertre a Zenei és Idegen Nyelvi Gyûjteménybe 2010. december 16-án (csütörtökön) 16 óra 30 perckor. Az egri NKR Band  a Pink Floyd akusztikus átdolgozásaival várja a kikapcsolódásra vágyókat egy meghitt estére.

Mindenkit szeretettel várunk, a koncert ingyenes! 

Fotók

ÜNNEPI AKCIÓ!2010. december 13-tól december 23-ig
EGYÉVES KÖNYVTÁRI TAGSÁG FÉL ÁRON!

Nem használója még könyvtárunknak? Ajándékozza meg önmagát és családját!
 Lejárt az olvasójegye? Meghosszabbítjuk az Ön tagságát is akciósan, ha beíratja szeretteit!
A kedvezményes beiratkozási díj, amely könyvtárunk minden részlegét megnyitja Ön elõtt:
felnõtteknek 1100,- Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 500,- Ft.
Akciónkhoz az idén három fiókkönyvtárunk is csatlakozik.
Boldog karácsonyt kívánunk! 


A MI KÖNYVTÁRUNK AZ ÖN KÖNYVTÁRA! 2011-ben is!

A felnémeti fiókkönyvtár hírei

Az õszi hónapokban több program várta a felnémeti fiókkönyvtárba látogatókat. Nagy sikere volt az óvodások, kisiskolások körében a Babszem Jankó Gyermekszínház Együgyû Misó címû mesejátékának. A Baba-mama klub idei évzárója több kisbaba betegsége miatt szerényebb, de azért nagyon bensõséges volt. Októbertõl havonta egy alkalommal rendhagyó irodalomórán találkozunk a Pásztorvölgyi iskola felsõ tagozatos tanulóival, amikor is a tananyagba illeszkedõ és a könyvtári ismereteket elmélyítõ feladatok várják a diákokat. Legutóbb az izmusok világával ismerkedhettek meg, és sok érdekes információt gyûjtöttek a témához kapcsolódva. Nagy sikere volt a mûvészeti albumoknak, különösen a szecessziót bemutató könyveknek.
FOTÓK


Ciróka-kör december 8.

http://www.brody.iif.hu/images/gyermekkonyvtar/ciroka/julka.bmp"Giling-galang, szól a harang,
Giling-galang szól a harang,
Harangoznak estére,
A nagyapó kedvére."

Fotók

Videó

Olvasni való

Eric Hill Spot könyvei
2010-ben 30 éve jelent meg elõször Spot, a szeretetre méltó kutyakölyök a gyermekek könyvespolcán. Azóta a foltos kutyusból nemzetközi sztár lett, a róla szóló történeteket 60 nyelvre fordították le és 50 millió példányt adtak el világszerte a Spot könyvekbõl.
Decemberi ajánlatunkban arra hívjuk fel a kisgyermekes anyukák és apukák figyelmét, hogy Spot nyelvtanárnak is kiváló.

 spot1spot2spot3spot4spot5spot

Szín és forma, Feng Shui - kiállítás a Galériában

Bodó BoglárkaA Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja önt és barátait Bodó Boglárka és Papp Ildikó Szín és forma, Feng Shui címû festmény- és textilkiállítására a könyvtár Galériájába. A kiállítás 2010. december 7. és december 31. között látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében.

Az egri bor a magyar költészetben

 Szeretettel meghívjuk Önt és barátait az Irodalmi Honfoglaló Heves megyében címû programsorozat következõ elõadására

AZ EGRI BOR A MAGYAR KÖLTÉSZETBEN címmel.
 

Elõadó:
Lisztóczky László
tanár, irodalomtörténész

Közremûködik:
Okos Tibor, a Népmûvészet Ifjú Mestere
és Okos Viola

Az elõadás idõpontja:
2010. december 9. (csütörtök) l6 óra

 

Angol nyelvű játszóház

Lenkeys kisdiákok,  Erdõsné Farkas Gabriella és Kecskésné Pálffy Csilla tanítványai  a Zenei és Idegen nyelvi Gyûjtemény angol nyelvû játszóházában, Paul Illanddel 2010. december 2-án.

Fotók

Angol játszóház

A Szalaparti Általános iskola 10-13 éves tanulói a Helen Doron Nyelviskola karácsonyi játékdélutánján a Zenei és Idegen Nyelvi Gyûjteményben 2010. december 1-én.

Fotók 

Az idegennyelvű olvasópályázat nyertesei

olvasó

 

A Zenei és Idegen Nyelvi Gyûjtemény Olvasólámpa mellett – By the Reading Lamp – An der Leselampe elnevezésû olvasópályázatának nyertesei:

A nyereményeket december 1. és 13. között a Zenei és Idegen Nyelvi Gyûjteményben vehetik át a nyertesek nyitva tartási idõben: hétfõn 13.00-tól 18.00-ig, keddtõl péntekig 10.00-tõl 18.00-ig.

Gratulálunk a nyerteseknek, tanáraiknak és iskoláiknak, a Sancta Maria Leánygimnáziumnak, a Pásztorvölgyi Általános iskola és Gimnáziumnak, az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskolának, az EKF Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnak, a Neumann János Középiskola és Kollégiumnak,  a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumnak és a Kemény Ferenc Általános Iskolának.
 

Eger Csillagai 2010

 Örömmel értesítjük minden kedves olvasónkat, hogy az Egri Lokálpatrióta Egylet által alapított Eger Csillaga díjat intézményi kategóriában 2010-ben a Bródy Sándor Könyvtár nyerte el.
Ez az elismerés a helyi közösség elismerése, azé a közösségé, akiért nap mint nap kinyitjuk a könyvtár kapuját – így ez a díj lehet a legnagyobb, amit munkánkkal elnyerhetünk. Nagyon szépen köszönjük szavazataikat, támogatásukat!

Jónás Zoltán: Szülőföld, anyanyelv, irodalom

Az Eszterházy Károly Fõiskola Kepes György Szakkollégiuma szervezésében indult 12 részes, Interaktív líra címû elõadássorozat kilencedik részére 2010. november 30-án (kedden) 17.00-kor (!) kerül sor a Bródy Sándor Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyûjteményében. Az elõadó Jónás Zoltán, az Eszterházy Károly Fõiskola kulturális igazgatója, aki Szülõföld, anyanyelv, irodalom címmel fog performansz jellegû elõadást tartani. Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

Pilinkázó

http://www.brody.iif.hu/images/gyermekkonyvtar/pilinkazo/angie.bmpÖrömzenélésre gyûltek össze a gyermekkönyvtárban 2010. november 27-én, szombaton délelõtt 11 órakor azok a családok, egyedülállók, gyermekek, felnõttek akik szívesen kezdték egy örömteli, derûs, békés együttlétben az adventi idõszakot.
Akik a mindennapok rohanásából szerettek volna egy kicsit kiszállni, lelassulni, megnyugodni.
Könyvtárunk olvasói zenéltek, énekeltek, igazi adventi hangulatot varázsoltak a könyvtárba, vendégeink szívébe, lelkébe.
Az ifjú mûvészek megérdemlik, hogy ország-világ megismerje nevüket.
Zongorán játszottak: Gál Katica (P. E. Bach: Rondo espressivo; Beethoven: Bagatell), Bani-Akoto Angelina (Sztojanov: Hópehely), Buzás Gergely (Ó, Tannenbaum)
Klarinéton játszott: Gál Szabolcs (Kis karácsony)
Énekelt Boone Marcell, Vince, Rozi és Lili, valamint édesanyjuk
Mesélt: Sajbán Soma

A legvégén pedig együtt énekelt és zenélt az egész közönség, a fellépõ muzsikusok, gyerekek, felnõttek, olvasók, könyvtárosok. Köszönjük mindenkinek, aki eljött!
 Fotók

Adventkor

Ködös hajnal-órák, tejszínû reggelek,
a földön sárguló, elkínzott levelek.
Az ég hólyagszemén nem süt át a nap
sugárnyalábja felhõtlen megakad.
Az õsz lassan lépked, majd télbe borul
és ahogy megvirrad, be is alkonyul... 
Este tompa fények remegnek az utcán,
megtörnek a tócsák fodrozódó foltján.
De a hétköznapok bágyadt szürkesége
nem törheti meg azt, ami bennünk béke.
Lelkünkben reménység, a szívünkben áldás:
Ránk köszöntött advent,
                   boldog Jézus-várás... (Ágh Tihamér)

Ünnepélyes projektzáró

2009 novemberében adott hírt könyvtárunk a Társadalmi Megújulás Operatív Program Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra népszerûsítését támogató programsorozat lebonyolítása Heves megyében a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár vezetésével (TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0056) c. projekt ünnepélyes projektnyitójáról.
Most örömmel adunk hírt a projekt zárásáról, melynek idõpontja: 2010. december 2. 10 óra
Helyszín: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger, Kossuth Lajos u. 16.
A rendezvényre tisztelettel meghívunk minden érdeklõdõ kollégát.
FOTÓK

  

Tuza S. Tibor: Ízek szikrái

Tuza S. TiborÍzek szikráiA Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és barátait Tuza S. Tibor: Ízek szikrái címû verses kötetének bemutatójára a Bródy Sándor Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyûjteményébe.

Idõpont: 2010. december 08. 15 óra 30 perc

Közremûködik: az Extázis zenekar

Fotók

Fiatal költőket keresünk...

meseutca Kedves Édesanyák, Édesapák, Nagymamák, Nagypapák!
Gyermekeink, unokáink játék közben, úton-útfélen hihetetlenül szép versikéket mondogatnak, énekelnek, gajdolnak. Olyanokat, amiket õk találnak ki, elképesztõen gyönyörû, pontos képet festve a világról, önmagukról, mimagunkról. Õrizzük meg ezeket, tegyük közkinccsé! Írják le, küldjék el a meseutca.hu gyermekirodalmi portál címére.
Bõvebb információ....

Pilinkázó

Örömzene  a gyermekkönyvtárban 2010 november 27-én, szombaton délelõtt 11 órakor.
Szeretettel várunk mindenkit. Családokat, egyedülállókat, gyermekeket, felnõtteket, mindazokat, akik szívesen kezdenék egy örömteli, derûs, békés együttlétben az adventi idõt. Akik a mindennapok rohanásából szeretnének kiszállni, lelassulni, megnyugodni.
Könyvtárunk olvasói zenélnek, énekelnek, igazi adventi hangulatot varázsolnak a könyvtárba, vendégeink szívébe, lelkébe. Teázunk, énekelünk, beszélgetünk. Jól érezzük magunkat együtt.

Tavalyi pilinkázónk...


Adventkor

Ködös hajnal-órák, tejszínû reggelek,
a földön sárguló, elkínzott levelek.
Az ég hólyagszemén nem süt át a nap
sugárnyalábja felhõtlen megakad.
Az õsz lassan lépked, majd télbe borul
és ahogy megvirrad, be is alkonyul... 
Este tompa fények remegnek az utcán,
megtörnek a tócsák fodrozódó foltján.
De a hétköznapok bágyadt szürkesége
nem törheti meg azt, ami bennünk béke.
Lelkünkben reménység, a szívünkben áldás:
Ránk köszöntött advent,
                   boldog Jézus-várás... (Ágh Tihamér)

Oldalak