Archívum

Nyelwilág

78 éves korában (2008. december 24-én) elhunyt Harold Pinter Nobel-díjas brit drámaíró, rendezõ, filmforgatókönyv-író.
Pinter a II. világháborút követõ drámaíró nemzedék egyik nemzetközileg is legismertebb képviselõje volt. Az irodalmi Nobel-díjat 2005-ben ítélték oda neki.
Pinter jelentõsebb mûvei gyakran egyetlen erõteljes vizuális képbõl indulnak ki, mint egy egyágyas szoba, amelynek bérlõit ismeretlen erõk vagy emberek fenyegetik, és amely fenyegetés pontos okait sem a szereplõk, sem a nézõk nem tudják kideríteni. A szereplõk tetteit a túlélésért vívott harcuk határozza meg. A nyelvet nem csak mint a gondolatok kifejezésének eszközét használják, de fegyverként is. A szavak mögött félelem rejtõzik, a csendjük a félelem, a harag és az uralom csöndje, félelem a meghittségtõl.
Martin Esslin azt mondta Harold Pinter írásmódjáról, hogy „a szereplõk ... a lehetõ legsilányabb és legalacsonyabb színvonalú angol nyelven beszélnek, amely színpadról valaha elhangzott”.
Kétszer is jelölték Oscar-díjra a legjobb forgatókönyv kategóriában: 1981-ben A francia hadnagy szeretõjéért, 1983-ban pedig a saját darabjából készült Árulásért.
Legismertebb mûvei A születésnap (The Birthday Party, 1958) és A gondnok (The Caretaker, 1965) részlegünkben is megtalálhatók. Drámáit az elmúlt évtizedekben folyamatosan játszották Magyarországon is. A színmûíró Nagy-Britanniában közéleti szereplõként - emberi jogi aktivistaként - is ismert volt, így például 2003-ban élesen tiltakozott az Irakban indított nyugati katonai beavatkozás ellen.

 

Nyelwilág

A Magyar Tolkien Társaság felhívása

Légy ott 2009. január 3-án, szombaton délután 15 órakor Budapesten, a városligeti Hõsök tere közepén. Hozz el egy számodra kedves Tolkien-kötetet, és olvasd belõle a kedvenc részedet hang nélkül a helyszínen. Pontban 15 óra 10 perckor emeld a magasba a könyvet, és ha már mindenki így tett, kiáltsd azt: Boldog 117. születésnapot, Tolkien Professzor! Ezután hagyd el a helyszínt, például a mûjégpálya irányába. :-)
http://volgyzugoly.uw.hu/hirek/hirek.php?mod=osszes&id=294 Tolien Tolkien születésnap 2009. - Színpadi est.

Az év külföldi irodalmi díjai - 2008

A Man Booker Prize, a Prix Goncourt és a Deutscher Buchpreis talán a legismertebb külföldi irodalmi díjak. Nem kizárólag az írók és a kiadók magánügyei, az események a szûkebb irodalmi körbõl a média jóvoltából igazi szenzációkká nõnek. Már hetekkel elõbb megindulnak a találgatások: kik lesznek az idei díjazottak.

Karácsonyi zene

"Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született."

Kölcsönözzön karácsonyi zenét, kottát a zenei részlegbõl!
Ajánló jegyzékünk karácsonyra: itt

Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Tuza Tibor: Óh! Ti Nõk!

Tuza Tibor Óh! Ti Nõk! A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait TUZA TIBOR: Óh! Ti Nõk! címû verseskötetének könyvbemutatójára.
Helyszín: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Központi Könyvtárának aulája (Eger, Kossuth L. u. 16.)
Idõpont:  2008. december 17. (szerda) 16.00 óra
A kötetet Tuza Tibor ajánlja az érdeklõdõk figyelmébe s ad mûveibõl ízelítõt.
Közremûködnek az Extázis zenekar tagjai.
A helyszínen könyvvásárlási lehetõség és dedikálás lesz.

Képek a rendezvényrõl

A meghitt, bensõséges könyvbemutatóról Holló Miklós beszámolója az Egriszínen

Nyelwilág

A francia Jean-Marie Gustave Le Cléziónak ítélték a 2008. évi irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Akadémia indoklásában "új kiindulási pontok, költõi kalandok, érzéki extázis szerzõjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának, elkötelezett környezetvédõnek" nevezte a 68 éves írót, a Terra Amata szerzõjét. Részlegünkben a Le chercheur d'or címû regényét olvashatják az érdeklõdõk francia nyelven.
http://www.litera.hu/hirek/jean-marie-gustave-le-clezio-az-idei-nobel-dijas

A Felnémeti könyvtár baba-mama klubjának hírei

2008. december 8-án a Mikulás a Felnémeti fiókkönyvtár baba-mama klubjának apróságait is meglátogatta. A vidám hangulatú délelõtt képes beszámolóját a képgalériában nézhetik meg.

Gyulay Zsolt képzõmûvész grafikai kiállítása

Gyulai Zsolt grafikájaA Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és barátait Gyulay Zsolt képzõmûvész "Eger az 1960-as és 1980-as években" címû grafikai kiállításának megnyitójára 2008. december 15-én, 14 órára a könyvtár Galériájába.
A kiállítást megnyitja: Dr. Domby Mária pszichológus. A kiállítás megtekinthetõ 2009. január 11-ig, a könyvtár nyitva tartási idejében.

A megnyitó képei

 

Kácsor Zsolt könyvbemutatója

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves barátait KÁCSOR ZSOLT: Barbarus címû regényének könyvbemutatójára a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Központi Könyvtárába (Eger, Kossuth L. u. 16.) 2008. december 12-én, pénteken, 17 órára.
A kötetet Nagypál Ákos szerkesztõ-riporter ajánlja az érdeklõdõk figyelmébe. Közremûködik Kaszás Gergõ színmûvész.
A helyszínen könyvvásárlási lehetõség és dedikálás lesz.

"Mindenki hozzon magával még egy barbárt!"


Karácsonyi könyvvásár

 A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár kedvezményes karácsonyi könyvvásárt rendez 2008. december 10-tõl 13-ig, a Központi Könyvtár aulájában, a könyvtár nyitva tartási ideje alatt.
Ne hagyja ki a lehetõséget, lepje meg szeretteit igazán minõségi és reprezentatív kivitelezésû, tartalmas könyvekkel - meglepõen kedvezõ áron!

Ajándékozzon könyvtárat!

Könyvtárunk az idei karácsonyra készülve ismét különleges ajándék ötletet kínál Önnek. Ajándékozza szeretteinek az olvasás örömét, az információszerzés élményét! Váltson olvasójegyet családtagjainak, barátainak a Bródy Sándor Könyvtárba, és ezzel egy évre érvényes könyvtári tagságot helyezhet a karácsonyfa alá. Szeretettel várjuk a Központi Könyvtárban (Eger, Kossuth L. u. 16), a Zenemû- és Hangtárban és az Idegen Nyelvi Gyûjteményben (Eger, Kossuth L. u. 18.), valamint a Gyermekkönyvtárban (Eger, Bartók B. tér.6.)!
Ajándék akciónk 2008. december 3-án kezdõdik.
 
Ön is könyvtárat ajándékoz karácsonyra?
Az ünnepi akció keretében 2008. december 15. és december 20. között 50% kedvezménnyel vásárolhat egy éves könyvtári tagságot!
Az ajándék olvasójegy ára felnõttek részére: 1100.-Ft, diákok és nyugdíjasok részére: 500.-Ft.
Helyezzen a karácsonyfa alá belépõt a nyugalom és béke szigetére, az információk tárházába: a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárba!

 
AZ ÉV KÖNYVTÁRA AZ ÖN KÖNYVTÁRA!
 
Az advent idején naponta apró ajándékkal kedveskedünk egy-egy olvasónknak, akit az aznapi látogatók közül sorsolunk ki.
 
Boldog karácsonyt kívánunk!

A hónap angol nyelvû verse - december

sussexA Sussex Carol elõször 1684-ben jelent meg nyomtatásban, a Small Garland of Pious and Godly Songs (Jámbor, istenes  dallamok kis fûzére) címû gyûjteményben. A ma énekelt változatot 1919-ben  Vaughan Williams és Cecil Sharp gyûjtötte  Sussexben, innen a címe.

Kippkopp

http://www.brody.iif.hu/images/gyermekkonyvtar/tematikusajanlo/Karacsony/kippkopp_k.bmp
2008. november 30-án tartották az egri Harlekin Bábszínházban Marék Veronika Kippkopp karácsonya címû meséjébõl készült bábelõadás premierjét. A darabot az írõnõ is megtekintette, s a gyerekek, felnõttek találkozhattak, beszélgethettek is vele.


További elõadások idõpontjai itt.


Gyermekkönyvtárunk olvasói nevében is köszönjük a dedikációt, és jó egészséget kívánunk!

 

Mikulás

Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás!
Gyere már, gyere már, minden gyerek vár!
Krumplicukor, csokoládé, jaj, de jó!
De a virgács jó gyereknek nem való!
Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás!
Gyere már, gyere már, minden gyerek vár!

Mikulásra való dalok és kották ajánlója a Hangtárnokon: itt

Nyelwilág

turkey3Thanksgiving or Thanksgiving Day - a time for family, food, and football, an unofficial beginning of the winter holiday season.
The holiday's origins can be traced to harvest festivals that have been celebrated in many cultures since ancient times. The American holiday has religious undertones related to the deliverance of the English settlers by Native Americans after the brutal winter at Plymouth, Massachusetts.
Thanksgiving is celebrated on the 4th Thursday of November, which this year (2008) is November 27th. It is America's most delicious holiday, often referred to as T-Day or Turkey Day.

Nyelwilág

xmasNálunk már karácsony van, hiszen összegyûjtöttük a részlegünkben található karácsonyi verseket, történeteket, az ünneppel, a karácsonyi tradíciókkal kapcsolatos írásokat. Ajánló polcainkon angolul, németül, franciául, olaszul és spanyolul olvashatnak a karácsonyról.
A finom ételek, az ajándékozás, a karácsonyi dekoráció mellett a karácsonyi dalok is részei az ünnepi hangulatnak, minden országban.
Ezúttal a legszebb angol nyelvû karácsonyi dalokból ajánlunk néhányat. A szöveg és a dallam is elérhetõ az Interneten, illetve megtalálható nálunk az  Idegen Nyelvi Részlegben vagy a Zenemû- és Hangtárban.

Nyelwilág

November 20-án,  azaz a mai napon elindult az Europeana kísérleti honlapja, amely 2 millió digitális dokumentumhoz biztosít hozzáférési lehetõséget.
Milyen tartalmakat találunk a portálon? Képeket (festményeket, rajzokat, térképeket, fényképeket, múzeumi tárgyakról készült képeket) szövegeket (könyveket, hírlapokat, leveleket, naplókat és levéltári iratokat), hanganyagokat (zenét, élõnyelvi hangfelvételeket), videókat, filmeket, híradókat, rádiómûsorokat.  Az Europeana 1.0-s változata fejlesztés alatt áll, 2010-ben kezdi meg mûködését 6 millió digitális dokumentummal. Tekintsen bele a honlapba, amely európai levéltárak, múzeumok, könyvtárak és audiovizuális gyûjtemények digitalizált forrásainak millióit, az európai kultúra legbecsesebb darabjait teszi elérhetõvé egyetlen portálon keresztül.
http://www.europeana.eu/portal/
http://dev.europeana.eu/public_documents/Europeana_Feb08_Hungarian.pdf

 

 

Nyelwilág

Kedves Nyelvtanárok!
Szeretnénk felhívni a figyelmet a Grimm Kiadó Tanulószótár pályázatára. A pályázatot beküldõ diákok és tanáraik között a kiadó különösen értékes díjakat sorsol ki. A Grimm Kiadó tanulószótárai megtalálhatók részlegünkben.
A pályázatok beküldésének határideje: 2008. december 15.
http://www.grimm.hu/Hir_Tanuloszotar_palyazat_2008.htm

A felnémeti könyvtár baba-mama klubjának hírei

2008. november 14-én délelõtt 9 órára a felnémeti fiókkönyvtár elõtere átalakult babaparkolóvá, szinte mozdulni sem lehetett a babakocsiktól, kisbicikliktõl. A galérián berendezett "játszóházat" elfoglalták a mamák és babák, és a védõnénik irányítása mellett ismerkedtek, játszottak. Sokan most elõször voltak a könyvtárban, és mivel nagyon sokan be is iratkoztak, talán a legjobb bizonyíték, hogy valóban jól érezték magukat. Legközelebb december 5-én lesz baba-mama klub, s akkor remélhetõleg egy nagyon várt puttonyost is itt köszönthetünk: a Mikulást! Fotók

Könyvmolyok figyelem!

Elkészült a Könyvmolyok éjszakájának videóanyaga!
Ha ott voltál, klikkelj, hogy újraélhesd az éjszakát!
Ha nem voltál ott, akkor is klikkelj, hogy lásd mirõl maradtál le! :-)
Könyvmolyok reload a Hangtárnokon

Ajándék könyvek

Ezúton szeretnénk megköszönni Taylerné Tóth Katalinnak, Nick Taylernak, Dr. Császár Ferencnek és Varga Ildikónak, hogy az Idegen Nyelvi Részlegnek adományozott könyveikkel gazdagították a gyûjteményünket.
Köszönjük!

A mi könyvtárunk, az Ön könyvtára ... 2008-ban az ÉV KÖNYVTÁRA!

Kedves Olvasóink!
Emlékeznek még könyvtárunk hosszú évek óta használt szlogenére? A mi könyvtárunk, az Ön könyvtára! Ezt a szlogent 2008. november 12-én, legnagyobb örömünkre a következõre módosítottuk: A mi könyvtárunk, az Ön könyvtára, az ÉV KÖNYVTÁRA!
A megtisztelõ címmel járó kitüntetést - melyet a szakmai kuratórium egyhangú döntése alapján ítéltek oda könyvtárunknak - Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át Tõzsér Istvánné igazgatónõnknek Budapesten. 
Mindent megtettünk azért, hogy 2008-ban a mi könyvtárunk legyen az ÉV KÖNYVTÁRA, de olvasóink nélkül nem mondhatnánk magunkénak ezt a címet. Köszönjük, hogy megosztották véleményüket Magyarországgal könyvtárunkról és szolgáltatásainkról a pályázathoz tartozó olvasói kérdõíven, köszönjük az elismerõ sorokat!

Olvasson rólunk az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Könyvtári Intézet, a Hiradó Online, a Magyar Nemzet Online, a Webrádió, az Objektív Hírügynökség, a Hírextra, a Rádió EgerLánchíd rádió, az eger.hu, az EgerHír, a Könyvtárosháza, az Egridiák, a heol.hu, a Népszabadság Online, a Nyilvános Könyvtár, a nagynikker.klog.hu, a kultura.hu weboldalain!
Kíváncsi a nyertes pályázatra? Olvasson bele!

KÉPEK

 

Oldalak