Népmese másképp

Nem minden arany, ami fénylik, avagy mégis élnek sárkányok Tarnamérán?

Tarnaméra Könyvtár Információs és Közösségi Hely 2018. október 3-án az Országos Könyvtári Napok alkalmából könyvtári kincskereső foglalkozást szervezett a Tarnamérai Általános Iskola 6. osztályos tanulóinak. 
Miután megérkeztek a gyerekek, egy kalandra hívtuk őket a könyvtárba, egy mese formájában. Megtudtuk, hogy a faluban nem csak emberek, hanem mindenféle elvarázsolt lények élnek, s létezik egy ősi monda, miszerint egykor sárkányok is éltek széles e vidéken. Első feladatukat a boszitanyán kapták, melyben arra kértük őket, hogy próbálják más szemmel nézni a települést. Az volt a feladatuk, hogy keressenek Tarnamérán meseelemeket (sárkány, hétmérföldes csizma, vártorony, királylány, egyszarvú), és készítsenek róluk fotót barangolásuk során. Segítségképpen mutattunk egy képet arról, hol talált Finy Petra Budapesten dinoszauruszt.
A kincskeresésben segítségükre volt egy kincses térkép, amely a kapott mese segítségével elvezette a csapatot egyik állomásról a másik állomásra. A boszitanya után a mézeskalács házba (helyi cukrászda) vezetett az útjuk, ahol egy boszi népmesés totóval várta őket. Miután megválaszolták a kérdéseket (Mikor van a népmese napja és kinek a nevéhez fűződik?, Hány feje van Lázár Ervin tündérének?…) a Palotába (helyi önkormányzat) mentek, ahol a könyvtárunkból kiválasztott könyvek segítségével egy varázslatos tárgyakról, csodás lényekről szóló feladatlapot kellett kitölteniük.
Ezután egy mesebeli keresztrejtvényt kellett megoldaniuk, amely elvezette őket a sárkány barlangjába. A gyerekek minden sikeresen teljesített próbatételért cserébe jutalmul egy–egy mágikus tárgyat kaptak, amely még később a segítségükre volt. A sárkány barlangjában (helyi rendezvényház) csapatokat alkotva egy rövid mesét kellett írniuk 6–6 darab mesekártya segítségével. Miután megszülettek, a mesék a kulcsok őrzője rájuk bízta féltve őrzött kincsét: egy kulcsot, amely egy kincsesládát nyitott. A barlang után a sötét erdőbe (helyi Cifrakert Pihenő) vezetett az ösvény, ahol a szivárvány végénél egy fa tövében volt elrejtve a kincs. A gyerekek pillatatok alatt kiásták és kinyitották a kincsesládát, amelyben a jutalmuk lapult, ami nem más volt, mint csokoládé aranytallér, toll és oklevél. Aki nem hiszi, járjon utána!
 
A hírt küldte: Bartáné Rauf Zsanett, Tarnaméra
 
 
Kategória: 
Hírek: