JÚNIUSI PROGRAMCSEMEGE A HEVESTÉKÁBAN

Vége a tanítási időnek. Júniusban minden gyermek kiélvezheti, hogy véget ért az iskola. S ez azt is jelenti, hogy több idejük van játszani, olvasni, kirándulni… A könyvtár ilyenkor rengeteg lehetőséget rejt az óvodások, iskolások számára, például olvasótáborok, közös programok, hűsölés, legózás, olvasgatás vagy épp KönyvtárMozizás.

1.    hely: KönyvtárMozi
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár HEVESTÉKA Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerének egyik szolgáltatása. A KönyvtárMoziban a kistelepülésen élők a magyar filmkultúra alapvető értékeivel találkozhatnak.
A közösségi szolgáltatás célja, hogy a könyvtárak kisközösségei is részesüljenek a mozi élményében.
A belépés ingyenes, de feltétele a helyi könyvtári tagság.
A KönyvtárMozi honlapja ITT érhető el.

2.    hely: FILM-EZ-ŐK
EZ egy FILM. Ezt a filmet ŐK forgatják. Az 5 alkalmas foglalkozássorozaton egy, a kamaszok problémáit feldolgozó, kortárs regénnyel vagy novellával ismerkedünk meg egy biblioterápiás foglalkozás keretén belül, majd átvesszük az iPades filmkészítés alapjait, végül egy trailert készítünk az irodalmi alkotáshoz. Az elkészült kisfilmeket a FILM-EZ-ŐK youtube csatornáján publikáljuk. A program könyves alappillére: A Könyvespolctúra programunk alapgondolatát folytatjuk, mely szerint a kamaszok szívesebben olvasnak egy könyvet, ha valamely kortársuk ajánlja azt. A program filmes alappillére: A filmeket iPaddel forgatjuk, ezzel is ösztönözve a kamaszokat, hogy a későbbiekben a non-stop a kezükben tartott kütyüket (saját mobiljukat, tabletjüket) alkotásra használják. A foglalkozások egymásra épülnek, ezért csak az első alkalomnál lehet csatlakozni, a további találkozókon zárt műhelyként működünk. A foglalkozások idejére az iPadeket a megyei könyvtár biztosítja a gyerekek számára.
Júniusban az ecsédi kamaszok ragadtak iPadet a kezükbe, hogy megfilmesítsék Acsai Roland: Aki bújt című novellát jelent meg. A gyerekek által készített kisfilmek ITT tekinthetők meg.


3.    helyen holtversenyben: Játsszunk színházat!, Galagonya Bábszínház, Lackfi János író-olvasó találkozó és a Könyvek és kézimunka program 

Játsszunk színházat!
Árnyszínház mesékkel, Matilddal, kuflikkal, zene, tánc, móka, kacagás!


Galagonya Bábszínház
A Galagonya Bábszínház egy utazó bábszínház, akik nép-, tündérés állatmeséket játszanak. Hagyományos paravános technikával dolgoznak, közönségük elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek. A bábelőadásaikban szereplő csodálatos bábokat és díszleteket maguk tervezik és készítik el. Sok mesét dolgoztak már fel, ám van közöttük olyan is, mely sajátjuk.

Lackfi János író-olvasó találkozó
„Minden vágyam az, hogy nagy célomat... sohase tévesszem össze a nagy szavakkal, s alázatos, szerény tudjak maradni mindvégig, érzékletes és szemléletes, mint a fű és virág, melynek mondanivalója csak az, hogy él, s egyéb mondanivalója nincs is.” Kosztolányi Dezső


Könyvek és kézimunka
A kézimunka története a kezdetektől napjainkig
A program folytatásos, több előadás is kérhető, az alábbi témákban: szalaghímzés, gyöngyfűzés, hímzés, a makramé alapjai
• képes előadás a kézimunkák fajtáiról (horgolás, kötés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, szalaghímzés, gobelin, keresztöltés stb.
• egy mintadarab elkészítése (hazavihető)
• azokat várjuk, akik láttak már hímzőtűt, kötőtűt – kezdőtől haladóig, felső korhatár nincs

További sikeres programokat mindenkinek, s játsszunk együtt egész évben a Könyvet a kézbe! közösségépítő játékban is!

Júliusi téma: Népviselet, népdalok
A hozzá tartozó könyv: Palásthy Imre (szerk.): Fölszállott a páva - 111 magyar népdal
 

Kategória: 
Hírek: