Könyvet a kézbe! közösségépítő játék 2018. április

„Azért írunk és olvasunk verseket, mert valamennyien az emberi fajhoz tartozunk, az emberi faj pedig tele van szenvedéllyel.” (Holt költők társasága)

Az áprilisi hónap telis-tele volt költészettel, versekkel, posztolással, versírással, felolvasó estekkel, programokkal… Mert ez a hónap a verseké volt.
Az áprilisi Könyvet a kézbe! játékban minden települést arra biztattunk, hogy szervezzen programot a Költészet Napjához, és a csatalkozzon a Posztolj verset az utcára! felhíváshoz.
Örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre nő azon könyvtárak száma Heves megyében, akik csatlakoznak a verseléshez, programot, szavalóversenyt szerveznek a Költészet Napján, és egyre több könyvtár ajtóra kikerül a következő felirat: „Verset posztolni mentem”

A megszervezett programok közül – a megszokottak szerint - csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.

Versek minden mennyiségben
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék április hónap témája a verseké. 2018. április 17-én olvasóink kedvenc verseiket hozták el nekünk, amelyeket elszavaltunk és kiposztoltunk a könyvtárunkban. Vendégeink közt volt Verebélyi Lajosné, aki saját verseit mutatta be nekünk. Ilonka néni több oklevelet és díjat nyert szavalásért és versírásért. Gyönyörű verseiért emléklappal ajándékoztuk meg. Majd megpróbálkoztunk a rímfaragással, amelyben Ilonka néni volt segítségünkre. A programunkat költemények felolvasásával zártuk, amelyekhez könyvtárunk dokumentum állományából válogattunk könyveket.
A hírt küldte: Balázs-Nagy Marianna, Tenk


Rendhagyó irodalom óra Csuja Imrével
2018. április 13-án délután Csuja Imre Jászai Mari díjas, érdemes és kiváló művész látogatott el a mi kis falunkba, könyvtárunkba.
A művész úr a hatodik, a hetedik és a nyolcadik osztályos diákoknak tartott egy rendhagyó irodalom órát, a költészet napja alkalmából. A jelenlévő tanulókon kívül pedagógusok, könyvtárosok és a község olvasói is eljöttek, s egy csodálatos ember feledhetetlen előadását láthatták. Az óra után a gyerekek és a felnőttek megrohamozták a színművész urat az autogramokért és egy-egy közös fotóért. Cserébe pedig egy "üveg(be zárt) tigris"-sel leptük meg őt.
Köszönjük a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárnak, hogy létrehozta ezt a találkozót! Életre szóló élményt kaptunk!
A hírt küldte: Nagyné Farkas Anita, Felsőtárkány


Lélekkép – A költészet napjának megünneplése
A Költészet Napja alkalmából a Nagyszénáson élő Petrik István költő-tanárt hívtuk meg, hogy beszéljen költészetéről, verseinek születéséről, költői hitvallásáról. Besenyőteleki diákok és István testvérei is szavaltak a költeményeiből. Nagyon felemelő és megható volt a találkozó.
A műsor után kötetlen beszélgetéssel folytattuk a délutáni programot, illetve vendégül láttuk a résztvevőket finom süteményekkel és frissítőkkel is.
A hírt küldte: Kristonné Kovács Rita, Besenyőtelek


Költészet Napja és KönyvtárMozi
A költészet napi megemlékezés után egy filmvetítésre is sort kerítettünk a nagytályai könyvtárban. Mivel szóba kerültek József Attila szerelmes versei, így a KönyvtárMozi kínálatából a Szerelmesfilmet nézhették meg az érdeklődők, mely két fiatal történetét mutatja be, akiknek '56 után elváltak útjaik. Később Franciaországban találkoznak újra, de a régi szép időket már nem tudják visszahozni, bármennyire is próbálták…
A hírt küldte: Lükő Katalin, Nagytálya


Verselés így is, úgy is
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék április témája alapján egy délutáni foglalkozáson verseltünk a gyerekekkel. Első lépésként kiválogattam néhány olyan könyvet, amelyek verseket tartalmaznak.  A foglalkozáson részt vevő gyerekek három csoportra osztódtak, majd mindenki választott a verses kötetek közül. Miután végignézegették a könyveket, bemutatták társaiknak. Ezek után ők maguk írtak egy kis tavaszi verset, amelyeket szintén felolvastak a többieknek. Közösen eldöntöttük, hogy melyik a legszebb vers és a legügyesebbek egy kis csokoládés jutalomban is részesültek.
A hírt küldte: Kollárné Magyar Éva, Adács


Versek minden mennyiségben
A könyvtár udvarán verseket posztoltunk. A felnőttekkel kinyomtattuk kedvenc műveiket, amelyet utána örömmel felolvastak, elszavaltak. Sok verset hallottunk, sok régi emléket megosztottak a látogatók. A programra eljöttek az óvodások is, akik, miután meghallgatták az elszavalt verseket, kifestőt kaptak. A program végén KönyvtárMoziztunk egy pohár ásványvíz és rágcsálnivaló mellett.
Nagyon barátságos, vidám, tartalmas és emlékezetes nap volt.
A hírt küldte: Magyarné Dorkó Renáta, Bekölce


Versablak
A Magyar Költészet Napja alkalmából indult útjára a könyvtári vetélkedő ötlete, mely később a Versablak nevet kapta. A foglalkozásra a Tarnamérai Általános Iskola felsős tanulóinak jelentkezését vártuk. Bemelegítésként mesés rejtvénnyel kezdtünk, majd szókeresővel folytattuk, ahol 20 tábori kellék nevét kellett megkeresniük a diákoknak. Ezt követően párokat alkottunk. Minden pár azt a feladatot kapta, hogy készítsen szófelhőt azokból a szavakból, amik akkor jutnak az eszükbe, ha a könyvtárra gondolnak. A leggyakoribb szavak között olvashattuk a könyvtárat, irodalmat, az olvasást, költészetet, regényt, a magazint, tudást, kultúrát – de ezekkel is találkozhattunk: képzelet, borító, tündérmesék, megértés, komolyság, fantázia, élmény. A következőkben elkalandoztunk a versírás irányába. Minden csapat kapott egy-egy idézetet, amelyet versbe kellett foglalniuk. A legügyesebb rejtvényfejtők között gratulálhattunk Heiling Emmának és Makó Biankának, akik éppen ugyanabban a pillanatban emelték föl a kezüket jelezve, hogy készen vannak. Heiling Emma lett a leggyorsabb szókeresőnk is. Mind a két leányzót ajándékkal jutalmaztuk. Ezt követően díjaztuk a legkreatívabb szófelhő készítőket, valamint a legötletesebb versírókat is, akik közül az első helyezettek – Makó Bianka, Torba Csilla, valamint Kéri Vivien és Csintalan Annamária – oklevélben és könyvjutalomban részesültek. A programmal kapcsolódtunk a „Posztolj verset az utcára” c. mozgalomhoz is, hiszen a rendezvény zárásaként a könyvtár ablakában helyeztük ki mind a szófelhőket, mind a verseket. A foglalkozás nagyon jó hangulatban telt, színesebbnél színesebb és ötletesebbnél ötletesebb szófelhők és versek készültek. Ezúton szeretnék ismét gratulálni a csapat mind a tizenöt tagjának munkájukhoz.
A hírt küdlte: Bartáné Rauf Zsanett, Tarnaméra


Verselésre fel!
A könyvtárban, majd utána kint az utcán köszöntöttük a Magyar Költészet Napját. Ez alkalomból verseket gyűjtöttünk híres költőktől, de saját költemények is készültek. Mindannyian felolvastuk a sajátunkat. Élvezettel hallgattuk a verseket. Ezután kitettük mindet a könyvtár melletti buszmegálló belső falára, hogy az arra járók is elolvashassák és emlékezzenek erre a napra. Ezzel a programmal akartuk mi is a hagyományt tovább vinni. Verset posztoltunk az utcára.
A hírt küldte: Kormos Péterné, Mikófalva


Szavalóverseny
A 6-10 éves korosztály részére szavalóversenyt hirdettünk a könyvtárban. A versenyre 10 iskolás készült kedvenc versével, akik mind színvonalasan teljesítettek. A verseket a megjelent vendégek élvezettel hallgatták.
A 3 tagú zsűrinek nem volt könnyű dolga, azonban senki nem maradt ajándék nélkül!
A hírt küldte: Kaminiczki Attiláné, Hevesaranyos


Egy csipetnyi irodalom felnőtteknek
Hagyománnyá vált, hogy április 11-én, a magyar költészet napján verset posztolunk az utcára, a könyvtár elé. Mi is tovább erősítettük ezt a hagyományt. Arra kértük ismerőseinket, árulják el nekünk kedvenc magyar verseik címét, hogy aztán azok kikerülhessenek a könyvtárunk falára. Nekik köszönhetően szebbnél szebb versek ékesítették a versfalunkat, melyet szívesen tekintettek meg könyvtárlátogatóink is.
A hírt küldte: Nagy Anita, Bükkszenterzsébet


Posztolj verset az utcára!
„Gyertek ma, kicsik és nagyok,
kik verseket szavaltok!
Posztoljatok, tollat ragadjatok,
hogy soraitok függjenek a szélben
és gyönyörködtessék a népet!”

(Mészárosné Réka költeménye erre az alkalomra)

Hozd ki az utcára kedvenc versedet, idézetedet akár kézzel írott, akár nyomtatott, vagy fénymásolt formában április 11-én 10-11 óra időpontban és töltsük meg a Pihenőparkot irodalmi alkotásokkal! – állt az előzetes felhívásunkban. Majd április 11-én a Könyvtárban összegyűlt gyerekek és felnőttek együtt sétáltak ki a tavaszi napsütésben a Pihenőparkba, ahol mindenki kifüggesztette kedvenc sorait. Többen el is szavalták a posztolt írásokat. A választásunk azért esett a település központjában lévő Pihenőparkra, hogy a járókelők is olvashassák, kifüggeszthessék kedvenc soraikat a mieink mellé.
A hírt küldte: Szarvas Angelika, Domoszló


Versek a könyvtár kapujára
Versenyt hirdettünk az iskolás gyerekek között a Költészet napja lakalmából, Én tollamból én versem, illetve a Legötletesebb versposztoló kategóriában.
Több saját szerzeményt is kifüggesztettek a gyerekek a Könyvtár kapujára. Egyik tanulónk vette a bátorságot és egy szelfin örökítette meg kedvenc idézetét.
A beérkezett verseket a Bródy Sándor Megyei és Városi könyvtár munkatársai bírálták el. Szakmai hozzáértésük alapján egy verset díjaztunk, melyet a település negyedévente megjelenő lapjában is megjelentetünk. Köszönjük a zsűri munkáját, reményeink szerint jövőre még ennél is nagyobb lelkesedéssel ragadnak tollat a fiatalok.
A hírt küldte: Balogné Ványi Diána, Vámosgyörk
 


A hír végéhez közeledve jöjjön a májusi téma: Helyi értékek II. – Kincsek úton, útfélen
A hozzá ajánlott könyv: Klemanovics Márk, Korbely Attila, Szabó E., Imre, Enczi Zoltán, Richard Keating: Makrofotózás és teleobjektíves fényképezés - 2017 újdonságaival


A hónap témájához egy pályázati felhívás is tartozik, amely részletesen ITT tekinthető meg.
Pályázók köre:
A pályázaton a HEVESTÉKA településeken élő, a helyi könyvtárban érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasók indulhatnak két kategóriában:
felnőtt (15 év feletti) és gyermek (14 éves korig) korcsoportban.

 

 Játsszunk együtt egész évben!
És gyűjtsük a megvalósult programok után a hónapokhoz tartozó puzzle darabkákat, hogy az év végére mind a 12 puzzle darab meglegyen, s decemberben összeállhasson a teljes kirakós!
 
 
 

Kategória: 
Hírek: