Könyvet a kézbe! A boldogság hónapja

A Könyvet a kézbe! játékban a márciusi hónap témája a történetek és a boldogság volt.
Nagyon sok HEVESTÉKA település csatlakozott március 20-án egy-egy programmal a Boldogság Világnapjához és rengetek könyvtárban készült szebbnél szebb Boldogság fal. Azonban nem csak a március 20. volt, amikor gyerekcsoportok, felnőttek gyűltek össze a könyvtárakban, a hónap többi napján is boldogság költözött minden könyvtárba… Nevetés, szórakozás, kedves gondolatok, viccek, játékok, mesélés, történetek, rajzolás, éneklés és közös majszolás uralta a hónapot.
S mikor is lehetnénk mi, könyvtárosok boldogabbak, mint amikor megtelik élettel, halk vagy épp hangos morajlással, nevetéssel a könyvtár, s a polcok közül apró kacajokat hallunk vagy a felnőtteket látjuk egy kicsit megpihenni a könyvek között?

A megszervezett programok közül – a megszokottak szerint - csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.

Felsőtárkány: Boldogság napja – boldogság fal
2018. március 20-án délelőtt, a 7. osztályos tanulók látogattak el könyvtárunkba. A diákok egy rendhagyó (meditációs) biológia óra keretében, Könyvet a kézbe! elnevezésű közösségépítő játékunkon vettek részt. A tanóra alatt beszélgettünk a BOLDOGSÁG NAPJÁról, amely nemzetközi világnappá vált, megismertük a hónap könyvét (Meik Wiking: Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá tesz), majd zenét hallgattunk, gyertyát gyújtottunk, füstölőt égettünk és üzeneteket hagytunk a könyvtár Boldogság falán.
A hírt küldte: Nagyné Farkas Anita, Felsőtárkány


Mikófalva: Vicces történetek, játékok
2018.03.20-án a „Boldogság Világnapja!” alkalmából a gyerekek vicceket, vicces történeteket, találós kérdéseket gyűjtöttek és olvastak fel.  Az volt a céljuk, hogy megnevettessék egymást. Még mi, felnőttek is jól szórakoztunk. Majd egy olyan játékot játszottunk, hogy a gyerekek fele „FEHÉR”, a másik fele „FEKETE” volt. A „FEHÉREK” megálltak és a „FEKETÉK”-nek arcjátékkal, gesztikulálással meg kellett nevettetni őket, majd fordítva. Az győzött, aki legtovább bírta nevetés nélkül.
A program végén összegyűjtöttük a „vicces” papírokat és kiragasztottuk a könyvtár különböző részeibe, így a többi könyvtárlátogató is olvashatja őket.
A hírt küldte: Kormos Péterné, Mikófalva

Tenk: Lazító torna és boldogság fal
Március 20-án van a Boldogság Világnapja, amelyet ezen a napon könyvtárunkban is megünnepeltünk. Boldogságunkhoz nagymértékben hozzájárul egészségi állapotunk is, ezért úgy döntöttünk, programunkat egy kis lazító tornával indítjuk. A torna után visszatértünk könyveink közé és felírtuk „Boldogság Falunkra” azt a szót, gondolatot, amely elsőként eszünkbe jut a boldogságról. Egy kis egészséges uzsonna elfogyasztása közben derűs történeteket meséltünk. Ezt követően programunkat KönyvtárMozi filmvetítéssel folytattuk. A Csinibaba című filmet néztük meg.
Az együtt eltöltött délután sok mosolyt csalt az arcunkra. Sikerült felhívni vendégeink figyelmét arra, hogy mindennap boldogok lehetünk, amelyhez nem kell mást tennünk, csak észre kell venni az élet apró örömeit.
A hírt küldte: Balázs-Nagy Marianna, Tenk

Kerekharaszt: Horgolt szívecskék
A Könyvet a kézbe! játék márciusi témája a kerekharaszti könyvtárban is a Boldogság világnapja köré szerveződött. Ezen a napon két könyvtári rendezvényt is szerveztem, egyet az ovisoknak, valamint a horgoló klub tagjainak.  Az ovisok nagy örömmel fogadták boldogság falunkat, ami hamar megtelt azokkal a rajzokkal, amitől ők igazán boldogok. Beszélgettünk, rajzoltunk, kekszet ettünk és még könyvek nézegetésére is bőven jutott időnk. Horgolt szívecskékkel leptem meg a gyerekeket, amit örömmel vittek haza ajándékba, a nekik legkedvesebbek számára. A horgolós lányok pedig írtak a falunkra, majd, mint mindig, a horgolás közben jót beszélgettünk.
A hírt küldte: Eperjesi Zoltánné, Kerekharaszt

Szilvásvárad: Zene, tánc, festés…
A Könyvet a kézbe! programhoz kapcsolódó rendezvény több részből tevődött össze. Könyvtári látogatóink közül a felnőttek a boldogság tábla öltöztetésében vettek részt. Le kellett írni egy-egy szót, amely a boldogságról jut eszükbe. A gyerekek közül sokan írtak a táblára, ezen kívül kreatív program keretében festés, tánc, ének volt a porondon. A káosz a boldogság szinonimája lett a szilvásváradi könyvtárban.
A Boldogság Világnapját mivel is ünnepeltük? Komolyzenével és festéssel (lepedőre vízfestékkel készültek az alkotások, zenei aláfestéssel), zenei kívánságműsorral és tánccal, énekléssel.
Volt még vízzel teli, felborult felmosó vödör, nyakig festékes gyerekek, temperás papucsok, üvöltve éneklés, tombolás és rockos hajdobálás… A mai nap tanulsága: a boldogság az, mikor jól érezzük magunkat, a káosz ellenére is.
A hírt küldte: Lovászné Filipcsényi Anita, Szilvásvárad

Bükkszenterzsébet: BoldogságPercek
A Boldogság Világnapján a helyi óvodások, közülük is a nagycsoportosok látogattak el a könyvtárunkba. A program első részében beszélgettünk. Meseképek segítségével megfogalmaztuk, hogy tulajdonképpen mi is az a boldogság. Aztán megrajzoltuk a saját boldogságunkat. A szürke időjárás ellenére nálunk igazán jó hangulatban telt a délelőtt. Vidám, mosolygós arcok, kíváncsi tekintetek, okos gondolatok, csodaszép rajzok és a végén még egy közös sütizés is belefért. Kell ennél több?
A Boldogság Világnapjára tervezett második programunkat egy későbbi időpontban sikerült megtartanunk. Ez persze nem szegte jókedvünket, hiszen a boldogság nem csak egy napra kell, hogy szóljon. Egy-egy apró pozitív megerősítést választottunk saját magunknak, majd egymást is megleptük kedves bókokkal. Végül belelapoztunk néhány szakkönyvbe, és természetesen a hónap könyve sem maradhatott ki.
Néha egy-egy gond, vagy rossz érzés jártunkban-keltünkben is nyomja a szívünket. Ilyenkor csupán egy apró pozitív megerősítés is csodákat művelhet, és tényleg bearanyozhatja az ember napját. Mi elvettük, amire szükségünk volt, és utána tovább is adtuk – hiszen a jó csak jó forrása lehet.
A hírt küldte: Nagy Anita, Bükkszenterzsébet

Ecséd: Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem…
Klubfoglalkozásunkat a hónap könyve témájához kapcsolódóan rendeztük. Kvízjátékunk Dániáról, a skandináv országokról és szokásaikról szólt. A vetélkedés után történeteket meséltünk egymásnak. Mindenki érdekes és kedves történtet hozott, volt, aki személyeset, és volt, aki irodalmit. Kellemes estét töltöttünk együtt, és úgy döntöttünk, bevezetjük ezt a kis szokást a klubunkban.
A hírt küldte: Deméné Novák Zsuzsanna, Ecséd
A hír végéhez közeledve jöjjön az áprilisi téma: Verselésre fel!
A hozzá ajánlott könyv: Arany János Balladái
 
 
 
A hónapban senki ne felejtse: elő a verseskötetekkel, mert április 11. a Magyar Költészet Napja!
Posztolj verset az utcára!


  
Játsszunk együtt egész évben!
És gyűjtsük a megvalósult programok után a hónapokhoz tartozó puzzle darabkákat, hogy az év végére mind a 12 puzzle darab meglegyen, s decemberben összeállhasson a teljes kirakós!
 

 

Kategória: 
Hírek: