Könyvet a kézbe! Vagy filmet?

A Könyvet a kézbe! közösségépítő játékban a februári hónap szembe állította a könyveket a filmekkel, hiszen a téma a könyvadaptációk voltak. 
Sok település könyvtárában összegyűltek, s beszélgettek arról, kinek mi a kedvenc könyve, filmje. Kiderült az is, ki melyiket részesíti előnybe, a könyvet, ahol a saját képzelet szab határt a látottaknak, vagy a film, amely esetleg a legmodernebb filmes technikákat alkalmazza? 
Sok településen összekapcsolták a februári témát egy-egy KönyvtárMozi vetítéssel, s megnézték A Pál utcai fiúkat, Az aranyembert vagy olyan mesét, filmet, melyből könyv is készült. 
 
A megszervezett programok közül – a megszokottak szerint - csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.
 
 
Nagytálya: Könyv vagy film? 
Az idei első KönyvtárMozink keretében Az aranyember c. filmet néztük meg az olvasókkal, melyet egy beszélgetés követett. A programot összekapcsoltam a Könyvet a kézbe! közösségépítő játékkal, melynek februári témája: Könyv vagy film?
Mindenki ismerte a könyvet és a filmet is. A beszélgetés végén megállapítottuk, hogy sokkal nagyobb élményt nyújt maga a könyv, sok esetben a film csalódást jelentett számunkra.
A hírt küldte: Lükő Katalin, Nagytálya
 
Fedémes: Könyv vagy film?
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék februári témája a Könyv vagy Film? Ennek függvényében február 14-én mi is tartottunk egy kis „tereferés” foglalkozást. Kis csapatommal diskurzust folytattunk arról, hogy egy-egy cselekménynél a könyv ragadta-e meg jobban az olvasó figyelmét vagy esetleg a filmbéli jelenetek tetszettek jobban. A foglalkozás nagyon jó hangulatban telt, sokat nevettünk, verseket mondtunk és ittunk egy-egy csésze forró teát is.
A hírt küldte: Varga Ferencné, Fedémes
 
Bekölce: A Pál utcai fiúk 
KönyvtárMoziztunk, megnéztük A Pál utcai fiúk című filmet. Majd beszélgettünk arról, hogy ki melyiket részesíteni előnyben, a filmet vagy a könyvet. Szóba kerültek a kedvenc filmek és könyv címek is. Kellemes délelőttöt töltöttünk együtt.
A hírt küldte: Dorkóné Magyar Renáta, Bekölce
 
 
 
Szilvásvárad: Mesekönyv vagy mesefilm? 
A Könyvet a kézbe! program február havi mottója Könyv vagy film?
A hónap könyve Szélesi Sándor Kincsem c. regénye.
Ennek szellemében, egy kicsit átalakítva a kis könyvtár rajongóim kedvére a program címe nálunk Mesekönyv vagy mesefilm?-re módosult.
KönyvtárMozi programhoz kapcsolva megnéztük a Magyar népmesék egyik epizódját, majd Csáki Tímea olvasta el nekünk Wass Albert Aranymadár c. meséjét. Beszélgettünk könyvekről, filmekről, és kiderült, a gyerekek fele-fele arányban szavaznak az olvasásra és a filmezésre is. Tartalmas program volt, melyet megismétlünk majd.
A hírt küldte: Lovászné Filipcsényi Anita, Szilvásvárad
 
Nagyréde: Terítéken az egri csillagok és Mozart
Az Egri csillagok c. regény ajánlott olvasmány volt a gyerekek számára. Miután a gyerekek elolvasták a könyvet, beszélgettünk a könyv és a film közötti különbségekről. Aki látta filmet, annak jobban megmaradt néhány jelenet vagy rész (csatajelenet, öltözet stb.) a vizuális elemek miatt. A vélemény megoszlott, többen érezték úgy, hogy a könyv nyújtotta élmény maradandóbb volt. 
Felső tagozatos diákjaink ének óra keretében Wolfgang Amadeus Mozart-ról tanultak. Beszélgettünk az életéről, életrajzi filmekről, könyvekről. A gyerekek kedvükre búvárkodhattak a zeneszerzőről szóló könyvek között a polcokon. Úgy érezzük, sikerült felkeltenünk érdeklődésüket Mozart iránt.
A hírt küldte: Demény Imréné, Nagyréde
 
Felsőtárkány: Vitaklub 
Könyvet a kézbe! s KönyvtárMozi programsorozataink keretében az 5. osztályos tanulók látogattak el hozzánk két csoportban. A rendhagyó magyar órájuk címe: Könyv vagy film?, könyvtárhasználati vitaóra volt. Témaként A Pál utcai fiúk került a terítékre. A tanóra alatt a regény néhány fontos részletét (pl. gittegylet, einstand, grund) hasonlítottuk össze a film ide illő kockáival. A diákok az óra végén választ adtak a nagy kérdésre, melynek eredményeként 3 fő csak a film, 5 fő csak a könyv és 16 fő pedig elsősorban a könyv, s aztán a film mellett érvelt. Győzött az arany középút!
A hírt küldte: Nagyné Farkas Anita, Felsőtárkány
 
 
 
A hír végéhez közeledve jöjjön a márciusi téma: "Hoztam egy történetet" - A boldogság világnapjára!
A hozzá ajánlott könyv: Meik Wiking: Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá tesz
 
 
 
 
Játsszunk együtt egész évben! 
És gyűjtsük a megvalósult programok után a hónapokhoz tartozó puzzle darabkákat, hogy az év végére mind a 12 puzzle darab meglegyen, s decemberben összeállhasson a teljes kirakós!
 
 

 

 

 

 

 

 

Kategória: 
Hírek: