Könyvet a kézbe! közösségépítő játék 2018. január

A tavaly debütált Könyvet a kézbe! közösségépítő játék az idén is folytatódik, méghozzá új témákkal, új könyvekkel. 
A 2018-as év központi témáját a helyi értékek adják, amelyek megőrzését azért tartjuk fontosnak, hogy megmutathassuk és továbbadhassuk őket a következő generációnak, ezzel erősítve az együvé tartozás tereken és nemzedékeken átívelő közösségalkotó érzését.
De nézzük is rögtön az év első hónapjának témáját és a hozzá kapcsolódó programot (A januári hónap kivételesen, a tavalyi sikeresség mintájára, idén is a gasztronómia jegyében telt).

A megszervezett programok közül – a megszokottak szerint - csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.

Szilvásvárad: Könyvet a kézbe! Gasztronómia. Első szakácskönyvem!
2018. Január Könyvet a kézbe!
Hónap könyve: Rupáner-konyha
Mottója: Gasztronómia
A kiemelt könyvhöz szervezett program keretében a gyerekeket vezettük be a gasztronómia titkaiba. KönyvtárMozi vetítéssel kezdtünk. A Magyar népmesék: Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack c. mese után beszélgettünk a gyümölcsökről, étkezési szokásokról, kedvenc ételekről. A gyerekek frissen préselt almalevet kaptak frissítőként. Az igazi munka ezt követően kezdődött, elkészítettük az Első Szakácskönyvem könyvecskét. A borítót mindenki sikeresen kidíszítette, a belső lapokra pedig a receptek kerülnek majd, fotókkal és leírással. A hónap könyvét Katona Tünde mutatta be.
A hírt küldte: Lovászné Filipcsényi Anitra, Szilvásvárad

Gyöngyöstarján: Réteskészítés
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játékhoz kapcsolódóan a Gasztronómia jegyében  január 13-án réteskészítő tanfolyamot hirdettünk a könyvtárban. Minden érdeklődő elkészíthette saját rétesét, hozott anyagból. A réteskészítés rejtelmeibe Griznerné Ruzsom Kati néni vezetett be minket, az ő útmutatásai alapján készültek el a túrós és répás rétesek. A tanfolyam végén mindenki hazavitte és otthon sütötte meg a könyvtárban összeállított tarjáni „rezgős” rétesét. A receptet elküldtük a HEVESTÉKA receptkönyvbe is.
A hírt küldte: Pálosi Györgyné, Gyöngyöstarján

Nagyréde: Helyi értékek
Könyvet a kézbe! program keretén belül a január hónap a gasztronómia jegyében zajlott. Január 20-án, szombat délután hajtott bodak elkészítésére gyűltünk össze a könyvtárban.
Az idősek instrukciói alapján lépésről lépésre haladva készült el ez a régi korokat idéző, hajdan sokat sütött ízletes, egyszerű, olcsó sült tészta. A délután kellemes hangulatban telt, mindenki lelkesen készítette a sajátját, melyet otthon sütött meg. Többen visszahozták a kisült bodakot, bizonyítva, hogy a munka eredményes volt. Megbeszéltük, hogy folytatjuk a régi, hagyományos ételek elkészítésének tanulását, máskor is összegyűlünk közös sütés-főzésre.
A hírt küldte: Demény Imréné, Nagyréde

Nagyfüged: KönyvtárMozi: Ízőrzők
Csatlakozva a Könyvet a kézbe! játékhoz, filmvetítést szerveztünk helyi lakosoknak. A KönyvtárMozi honlapjáról vetítettünk egy részt az Ízőrzők sorozatból. A film után megbeszéltük a látottakat, zárásként recepteket gyűjtöttünk magazinokból, könyvekből, majd kiválasztottunk egy helyi, nagyfügedi receptet, az arató kaszakő pogácsát, melyet be is küldtünk a HEVESTÉKA recepttárba.
Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
Filmvetítést rendeztünk a nagycsoportos óvodásoknak a könyvtárban. A program még a gasztronómia jegyében telt. Memóriajátékkal készültünk az ovisoknak, a játék közben megismertük a zöldségeket, gyümölcsöket, szó esett az egészséges táplálkozásról. A mesefilm vetítése után színezhettek is a gyerekek.
A híreket küldte: Zombori Máté, Nagyfüged


Fedémes: A gasztronómia jegyében
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék keretein belül a januári hónapnak a témája a gasztronómia volt. Január 24-én mi is összegyűltünk egy kis foglalkozásra könyvtárunkban. Első lépésként filmet vetítettünk, Ízőrzők: Noszvaj címmel. Megbeszéltük a látottakat, majd egy kis süti kóstolás következett a résztvevők által sütött finomságokból és természetesen recepteket is cseréltünk egymással. Igaz, hogy a foglalkozáson kis létszámmal, de annál nagyobb lelkesedéssel vett részt mindenki, és ez a kis összejövetelünk is nagyon jó hangulatban telt.
A hírt küldte: Varga Ferencné, Fedémes

Besenyőtelek: Régi ételek, régi receptek
A Könyvet a kézbe! program keretében régi ételekről, régi receptekről beszélgettünk. Ki-ki elmondta, hogy milyen ételeket készítettek még a szülei, nagyszülei a régi időkben. Fontos volt, egyszerű, olcsó és könnyen beszerezhetők legyenek az alapanyagok, mivel azokban az időkben, melyben fiatalságukat töltötték, még nagyon egyszerűek voltak a körülmények. A programnak hamarosan folytatása is lesz, ugyanis a recepteket el is fogjuk készíteni.
A hírt küldte: Kristonné Kovács Rita, Besenyőtelek

Tenk: Tanuljunk sütni, főzni nagymamáktól!
Könyvtárunkban a január a gasztro ételek hónapja. Vendégeink nyugdíjas korú nagymamák voltak, hisz ők ismerik legjobban településünk gasztronómiai fogásait. Ma elhozták és megismertették velünk ezeket a recepteket. Elmesélték, régen nem állt ennyi alapanyag rendelkezésükre, mégis ízletes ételeket készítettek. Ezek közé tartozott a laska, a nyikogó, a csóré leves, a gurászta, a görhe. Vendégeink közt volt Kaliczné Szabó Viktória, szakács is. Viki, az egészséges táplálkozást illetően adott nekünk tanácsot. Megtudhattuk tőle, milyen jótékony hatással van szervezetünkre a mákliszt, az amaránt mag, a köles és ezeket hogyan tudjuk beépíteni a mindennapi étkezésünkbe. Beszélgetésünket KönyvtárMozi vetítés követte. Az Ízőrzők című filmet néztük meg, amelyben Noszvaj település fogásait láthattuk. Programunkat egy közös uzsonna elfogyasztásával zártuk, amely közben könyvtárunk szakácskönyveit lapozgattuk.
A hírt küldte: Balázs-Nagy Marianna, Tenk

Bekölce: Helyi hagyományos ételek és KönyvtárMozi
KönyvtárMozi vetítés keretén belül megnéztük az Ízőrzők: Mátraderecske című filmet. Majd beszélgettünk a helyi hagyományos ételekről, melyekből közösen kiválasztottunk egy Bekölcére jellemző, régi, hagyományos ételt, a laskát, melynek a receptjét elküldtük a HEVESTÉKA receptkönyvbe is.
Beszélgettünk még az egészséges életmódról, praktikus tanácsokat adtunk egymásnak a főzéssel kapcsolatban. Nagyon jól telt az idő, az egy órásra tervezett program két órásra kerekedett.
A hírt küldte: Magyarné Dorkó Renáta, Bekölce

Bükkszenterzsébet: „GASZTROcsata”
A program a helyi nyugdíjas klub közreműködésével valósult meg. A játék során két csapat „küzdött meg” a gasztro - feladatokkal. Bemelegítésként öt egyszerű konyhai kérdésre kellett választ adni. Aztán hétköznapi elnevezésük alapján népies ételek neveit kellett kitalálni, különböző nemzeteket és azok jellegzetes ételeit kellett összepárosítani, képek alapján retro konyhai eszközöket kellett felismerni, valamint meg kellett fejteni, hogy mit takarnak az étlapokon szereplő különféle fantázianevek. A legérdekesebb feladat egy internetes kvíz volt, amikor színtelen élelmiszereket kellett felismerni, s jó válasz esetén a kép színesre változott. A program során sokat nevettünk, viccelődtünk, ismét nagyon jól éreztük magunkat!
A hírt küdlte: Nagy Anita, Bükkszenterzsébet


A HEVESTÉKA receptkönyvről:
Összeállítunk egy HEVESTÉKA recepttárat a helyi ízekkel, Adácstól Zaránkig.
A recepttárhoz minden HEVESTÉKA településről várunk egy receptet a településre jellemző gasztronómiai fogásokból (legyen az leves, főétel, előétel, sütemény stb.). A receptnek tartalmaznia kell a hozzávalókat, a részletes leírást és egy fotót a kész ételről.
A beérkezett receptekből szerkesztünk egy receptkönyvet, melyben mindenki benne lesz A-tól Z-ig, és minden benne lesz az almás pitétől a zúzapörköltig – úgy, ahogy azt a településen szeretik.
A 2018-as szakmai napon ebből a könyvből minden HEVESTÉKA könyvtáros kap egy-egy példányt ajándékba!


A hír végéhez közeledve pedig jöjjön a 2018-as év 2. hónapja, 2. témája és 2. könyve!

Február témája: Könyv vagy film? - könyvadaptációk
Február hónap könyve: Szélesi Sándor: Kincsem
 


Játsszunk együtt egész évben!
És gyűjtsük a megvalósult programok után a hónapokhoz tartozó puzzle darabkákat, hogy az év végére mind a 12 puzzle darab meglegyen, s decemberre összeállhasson a teljes kirakós!

 

 

 

Kategória: 
Hírek: