Idegen nyelvű újdonságainkból ajánljuk - 2017. nyár

schamiRafik Schami: „Hast du Angst?”, fragte die Maus
A félelem egyéni érzés, és hogy mitől félünk, az tőlünk függ. Erről szól Rafik Schami és Kathrin Schärer képeskönyve, amelyben 4-6 éveseknek magyarázza el a félelem természetrajzát. Mina a kisegér nem érti, mit magyaráz a mamája a félelemről. Elindul hát, de hiába találkozik sok állattal az úton (oroszlánnal, vízilóval, elefánttal stb.) nem lesz okosabb. A teknős annyi fóbiát és annyi fajta szorongást sorol fel, hogy az egérke elalszik. Aztán egyszer csak megszólal valaki a háta mögött, … és akkor megtudja mi a félelem. Megnyugvást az odú biztonsága, anyukája és testvérei közelsége ad.
Kathrin Schärer nagyméretű, egyedi, kellemes színű illusztrációin jól láthatók az állatok érzései.
A könyv az óvodáskorú gyermekek számára érthetően és megfelelő részletességgel beszél a szorongásról és a félelmekről és alkalmat ad arra is, hogy beszélgethessünk ezekről az érzésekről.
Németül tanuló nagyobbak számára a hasznos szókincs és a szépen megírt és elmesélt történet miatt ajánljuk.
Rafik Schami szíriai szármzású német író. Keresztény családból származik, jezsuita kolostorban, majd bentlakásos iskolában tanult matematikát, fizikát, kémiát, de az irodalom is érdekelte.1971-ben az akkori Német Szövetségi Köztársaságba emigrált. Tanulmányai Heidelbergben folytatta, ott lett a kémia tudományok doktora. Első könyve 1978-ban jelent meg németül. Elismert és olvasott író, népszerűségének egyik alapja kiváló mesemondó tehetsége.

lutherPeter Wendt: Martin Luther in der Grunschule
500 év telt el azóta, hogy Luther Márton a 95 tételt kiszegezte a wittenbergi vártemplom ajtajára. Ez az esemény az egész a világot megváltoztatta – az eseményről az egész világon megemlékeztek 2017-ben, nem csak az úgynevezett Luthervárosokban Wittenbergben és Eislebenben. A könyv segítségével a gyerekek felfedezhetik Luther Márton szerzetes, professzor és reformátor életútját, munkáját, személyiségének különböző oldalait és elindulhatnak egy izgalmas utazásra a reformáció nagy, távoli világába. A könyv az interdiszciplináris oktatást segíti, izgalmas projekt munkákra késztet.

austenKim Wilson: Tea with Jane Austen
’No coffee, I thank you, for me – never take coffee. – A little tea if you please.” (Emma)
Igyunk egy csésze teát és együnk egy szelet süteményt a világ egyik kedvenc regényírójával.
A könyvecske a tea és a teázás gyönyörűen illusztrált kultúrtörténetét mutatja be a régenskorszak Angliájában Jane Austen regényei, életrajzok, levelek, tanulmányok alapján. Anekdoták, érdekességek, irodalmi részletek, receptek és csodás képek teszik vonzóvá ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti az Austen regényeket, vagy kíváncsi arra, hogyan teáztak, hogyan éltek az emberek Austen korában. Szenzációs, ahogy az eredeti receptek mellett megtaláljuk a modernizált átiratot is, pontos arányokkal, amik az eredeti receptekben nem voltak feltüntetve. A fejezetek aprólékosan bemutatják, mikor milyen tea készült és hogyan, és azt kik itták meg és hogyan. Finom kis könyv, élvezzük minden betűjét!

orchardTracy Chevalier: At the Edge of the Orchard
Tracy Chevalier (A lány gyöngyfülbevalóval szerzője) ebben a regényében a 19. századi Amerika, a telepesek, a vadnyugat világába viszi vissza az olvasót. A küzdelmekkel teli életet állítja szembe a „frontier”, az amerikai pionírok idealizált ábrázolásával, ahogy azt például Laura Ingall Smith teszi. A szerző a korszak alapos megismeréséhez kutatásokat is végzett, az ennek nyomán született tárgyilagos tónusú leírások jól ellensúlyozzák a felkavaró, szélsősége érzelmek megjelenítését.

chiliHelena Steegmann: Tage wie chili & Honig
Nana Jacobi sikeres újságíró Hamburgban, egy gasztro-rovat vezetője. Rendkívül jól ír az ételekről, habár teljesen elveszítette az ízérzékelését, semmilyen ízt nem képes érezni. Összetalálkozik Tommal a fiatal szakáccsal, akit régebben lesújtó kritikával illetett, és hamar nyilvánvalóvá válik számára, hogy Tom közelében képes újra érezni az ízeket.
Sok-sok romantika, humor, öröm és finom ételek teszik „fogyaszthatóvá” és szórakoztatóvá a regényt. Ez a romantikus történet garantáltan elolvad a szájban!
http://chiliundhonig.de/

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: