Szecskó Károly: Emberi Sorsok 1956 - kötetbemutató

 A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt és barátait Szecskó Károly: Emberi Sorsok 1956 című kötetének bemutatójára.

 Köszöntőt mond: Habis László, Eger MJV polgármestere
 
A könyvet bemutatja: Á. Varga László, Budapest Főváros Levéltára ny. igazgatója
 
                         Verset mond: Jónás Zoltán előadóművész
 
Időpont: 2016. december 16., péntek 17 óra
Helyszín: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Böngésző - 3300 Eger, Kossuth L. u. 16.
 
 
Eger, 1956
 
„Belecsöppentünk, megváltozott minden. Szinte hihetetlen. Uszoda a legérdekesebb. Ennyi osztályon kívüli egy helyen, na és a Dobó.

Apu a Munkástanács elnöke lett a Főiskolán. Kádas Géza, mivel nem került ki az Olympiára, nyakig benne van. Én vagyok a fullajtár. Viszem a híreket Apu és Géza között. Megakadályozzák a vérontást, megmentenek egy pár komcsit a lincseléstől…

Mi gyerekek orosz tankokat szerelünk le, ott álltak a Klapkán a Park szálló oldalán. Tehát közvetlenül mellettünk. Lopjuk a lőszert, tanklámpát. Én vagyok a csalétek, mivel én tudok legjobban oroszul a többiek, kiszedik a töltényeket a lőszeres dobozból. Az egyik orosz tisztet becsaljuk a házba. Valószínűleg angol tanár lehetett, mert jól beszél angolul. Le akartuk ütni, szerencsére ez nem történt meg… Már van pisztolyom is. Fel vagyunk dobva!

Apu megtalálja a pisztolyom és bedobja a patakba. Mindegy van még egy. Minden forr és mozog. Anyu állandóan úton, Ózdra jár forradalmi újságot szerkeszteni. A főiskolások fegyverrel jönnek mennek. Apu csillapítja őket, imádják. Géza is nagyon népszerű. Hallgatnak rá is, szerencsére.

Aztán mindennek vége.”
 
                                                                          (A 14 éves ifj. Törös Károly naplójának részlete)
 
 
A kötet megjelenését Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.
 
A könyv megjelenését az "1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság" támogatja és "A Magyar Szabadság Éve" elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.
 
 
 
 
Kategória: 
Hírek: