Bodor Sarolta - Szíki Károly: Az akasztófa árnyékában: Ítélet Jobb László és társai perében - kötetbemutató

 A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt és barátait  Bodor Sarolta – Szíki Károly: Az akasztófa árnyékában: Ítélet Jobb László és társai perében című kötetbemutatójára.

 A kötetet bemutatja: Dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész
 
                         Közreműködnek: Patkós Attila és Bodor Sarolta 
 
Időpont: 2016. december 1., csütörtök 17 óra
 Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző - 3300 Eger, Kossuth L. u. 16.
 
 
A programot az "1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság" támogatja és "A Magyar Szabadság Éve" elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.
 
Ez a dokumentumdráma a történelmi emlékezet felfrissítésére, mások esetében az ismeretek kiteljesítésére szolgál. A múltfeltárás része, mely az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült. Azokra fókuszál, akik működtették a diktatúrát és megalapozták a Kádár rezsim nemzetárulását. Rámutat a forradalom haszonélvezőire, akik provokátorokból a Kádár-diktatúra leghűségesebb csahosai, pufajkásai, végül vállalatvezetői, politikai vezérei lettek. A rezsim legmegbízhatóbb támaszait, bírókat, ügyészeket, ÁVH-s tiszteket és áruló tanúkat mutatja be ez a mű, eredeti dokumentumokra építve.
 
A dokumentumdráma a Budapesti Katonai ügyészség vádiratára és a Budapesti Katonai Bíróság tárgyalási jegyzőkönyvére alapozva készült el (Jobb László főhadnagy és társai ellen indított bűnügyben Egerben, 1957. május 27-június 7-ig megtartott nyilvános tárgyaláson), valamint 39 forradalmárral készített személyes interjút dolgoz fel. 129, megtorlást felerősítő tanú csatlakozó megnyilatkozása hátborzongató lelet a magyar lélektanból, mikor magyar magyart öl fizikai és lélekölő valóságban.
 
 
 
 
Kategória: 
Hírek: