Ferenczi György és a Rackajam: Gérecz Attila estje - Az 1956-ban mártírhalált halt költő megzenésített versei

 A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt és családját Ferenczi György és a Rackajam: Gérecz Attila estjére.

Időpont: 2016. október 20. csütörtök 18 óra
Helyszín: Megyeháza, díszterem
 
A koncertről
Ferenczi György a magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége, akinek negyedszázados pályafutására éppúgy hatott a country, a blues, a funky, a hip-hop és a rock 'n' roll, mint a magyar népzene. Játéka több mint kétszázhetven lemezen hallható, és ebből húszat ő maga jegyez, jórészt az 1991-től 2003-ig működő Herfli Davidson, majd a 2005-ben megalakult Rackajam nevű együttesével. Az Európa-szerte népszerű harmonikás-énekes - aki hegedűn és gitáron is éppolyan virtuóz - minden további nélkül saját képére tudta formálni James Brown és Jimi Hendrix zenei világát, majd azzal tűnt ki, ahogy Petőfi Sándor életével és költészetével azonosult. 
 
Az 1929-ben született Gérecz Attilát 1950-ben államellenes összeesküvés vádjával tizenöt év fegyházra ítélték. Költészete a váci börtönben bontakozott ki, ahol maguk közé fogadták és írásra bíztatták a börtönkápolna tisztásán össze-összeülő "füveskerti" írók és költők. Az 1956-os forradalom sodrában Gérecz kiszabadult, és részt vett az utcai harcokban, míg november 7-én életét nem vesztette. "Sorsával és művészetével még Petőfinél is nagyobb hatást gyakorol ránk" - vallotta Ferenczi, aki a Hangzó Helikon-sorozatban megjelent Gérecz Attila című albumán alighanem élete legkeményebb és legsúlyosabb bluesát követte el. 
 
Forrás:www.mupa.hu
 
A koncert ingyenes!
 
A programot az "1956-os Emlékbizottság" támogatta és "A Magyar Szabadság Éve" elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.
 

 

 

Kategória: 
Hírek: