Balatoni kalandozásaink

2014. május 12-én Balatonban jártunk, a helyi általános iskola harmadikosaival és negyedikeseivel töltöttünk.
A Humor a zenében foglalkozásunkon a harmadikosokkal először arról beszélgettünk, ki milyen zenét szokott hallgatni, ha szomorú és milyet, ha vidám. Milyen hatással van a zene a hangulatunkra és lelkiállapotunkra. Hogy a mi jókedvünk is meg legyen alapozva, ezért a "lég" hangszereket utánoztuk pantomimszerűen, úgy mint léggitár, légtrombita, léghárfa stb. Zenei találós kérdések következtek: Rimszkij-Korszakov: A dongó c. zenéjét hallgatva kellett fölismerni az "állathangot", majd a művet vicces formában megtekintettük videón is a King's Singers énekegyüttes előadásában. A népszerű koncertdarab, Gioachino Rossini (1792-1868) Macska-duettje következett, amely nagyon megkacagtatta a gyerekeket, ahogy a mondókák is, amelyeket minél gyorsabban kellett lemondani. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy  különböző hangszerekkel és az énekhangunkkal remekül  lehet utánozni az állatok hangját. A gyerekek a Most mutasd meg feladatban a Nyuszi ül a fűben és a Száraz tónak nedves partján... kezdetű mondókát és dalt mutogatták el, amit a többiek kitaláltak, majd el is énekeltek. Megtekintettük a népszerű humorista-zongoraművész Beethoven: Holdfényszonáta előadását a Muppet showban, majd 43 elrejtett rajzfilmslágert kellett felismerni egy kamarazenekar előadásában. Különleges hangszereken (pl. fűrészlap, üveg stb.) előadott komolyzenei darabokat néztünk, majd kártyákra nyomtatott hangszereket kellett felismerni, a kártyákat megkapták ajándékba. A rajzfilmfigurákra visszatérve a népszerű Tom és Jerry által előadott Liszt Ferenc: 2. magyar rapszódia aratta a leghangosabb sikert. Végezetül a Nád a házam teteje című népdalt táncoltuk, mutogattuk el közösen.

A hírt küldte: Zsoldos Marianna, Bródy Sándor Könyvtár


A negyedikes kisiskolásokkal ezen a napon a kortárs költészet tilos-verseit olvasgattuk (Kukorelly Endre, Kiss Ottó, Sjöstand), megbeszéltük mit szabad és mit nem szabad; mit lehet és mi az, amit inkább nem lehet egy gyereknek csinálni az iskolában, otthon, utcán és a fa tetején.
Ezután Varró Dani Nem, nem, hanem című könyvével próbáltuk felfejteni a költő rímjeit, majd összeszedtük miért jó gyereknek lenni.
Kárpáti Tibor Csókolom pókmajom! könyvének segítségével átvettük a köszönési szokásokat, és a foglalkozás legvégén könyvlapozgatásra is jutott idő.

A hírt küldte: Komlóné Szabó Ágnes, Bródy Sándor Könyvtár

Kapcsolódó képgalériák: 
Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: