Dunán innen, Tiszán túl

Immáron második alkalommal került megrendezésre településünkön a „Dunán innen, Tiszán túl” nemzetközi ifjúsági tehetségkutató verseny regionális elődöntője. A versenyre Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek nevezések, kettő korcsoportban: néptánc, népzene, népmese és népdal kategóriában, több tájegységet felölelve. A zsűri elnöke Petrás Mária Prima Primissima díjjal kitüntetett, Magyar Örökség díjas népdalénekes volt, tagjai: Deákné Kónyi Anetta, Kerepesi Attila, Kovács Zsolt, Tóth István voltak. 

A versenyt a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület hirdette meg, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében. A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett. 
Ebben a szellemben került megrendezésre a csányi elődöntő is, amelyet a csányi Csicsergők nyitották meg, akik majd két éve sajátítják el a néptánc lépéseit Szabó Beáta irányításával.
A rendezvényen hallhatunk egész teret betöltő gyönyörű népdalokat, citerán megszólaló népzenét, vidám, ízes hangvételű népmeséket és bemutatta tehetségét több néptánccsoport is. Akik eljöttek, szeretettel telt meg a szívük és egy kellemes élménnyel gazdagabban vitték hírünket. Hisz nem csak együtt töltöttünk egy délutánt, de azt tartalommal, vidámsággal, szépséggel, értékkel töltötték meg a fellépő gyerekek és az általuk előadott népi műfajok. Hihetetlen volt, ahogy a vendégsereg a dallamos népdalt pisszenés nélkül hallgatta, vagy épp jót nevetett egy-egy humoros népmesén, vagy nagy tapssal jutalmazta a táncos lábú gyerekeket, akik felnőtteket maguk mögé utasító módon színvonalas műsorral ajándékoztak meg mindenkit. Köszönet érte nekik és csak kívánni tudjuk, hogy folytassák, tanulják, fejlesszék tovább a magyar kultúra eme értékeit és ismételten ajándékozzanak meg vele minket! 
Kiegészítő programként megtekintettük a templomunkat és a dinnyés kunyhót, megkóstoltuk a falu kemencéjében sült kenyérlángost, és pónis lovagoltatásra, a kecskefarm látogatására és falun belüli lovas kocsis körútra is lehetőség volt. 
A rendezvény fővédnöke Medve István polgármester úr volt, a szervezést Ráczné Marika bonyolította le. A programot a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is támogatta a HEVESTÉKA Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében.
Jövőre Veletek ugyanígy ugyanitt!
 
A hírt beküldte: Molnárné Pádár Hajnalka
 
Kapcsolódó képgalériák: 
Könyvtár oldalak: 
Kategória: