Olvasnivaló - Skandináv krimik

A környezet rideg, komor, az emberek esendőek.  A helyszínek változatosak, megszállott nyomozók kutakodnak régenvolt események után. Henrik Ibsen egyik legfontosabb dramaturgiai ötlete, hogy a dráma valójában a múltban történt események felfejtése. A skandináv krimik dramaturgiája is nagyjából ezen alapul - mondja Bán Zoltán András irodalmár, kritikus, műfordító.
A skandináv krimik olyanokat is rabul ejthetnek, akik egyébként nem szeretik a krimiket, vagy soha nem szántak időt az olvasásukra. Fontos a bűntett felderítése, a nyomozás de még fontosabbak az eseményekben részt vevő emberek, és az, ahogyan a történéseket megélik.
Sokan úgy vélik, hogy a krimi műfaja az, ami ma leginkább tükrözni tudja társadalmunkat. Így vall erről a norvég író, Gunnar Staalesen, a dán Information című lapnak adott interjújában: „Az én szememben a modern skandináv krimi a klasszikus elbeszélő regény mai megfelelője. Ez az a műfaj, amely aktuális témákat dolgoz fel, és oly módon világítja meg őket, hogy azzal vitára és gondolkodásra készteti az olvasókat, míg az egyéb irodalmi műfajok inkább kísérletezőek és sokszor a saját formájukkal vannak elfoglalva.”
Amellett azonban, hogy a kritikusok körében sok vita folyik a krimik irodalmi értékéről, ezek a bűnügyi regények milliós példányszámban fogynak, nemzetközi díjakat nyernek, és rengeteg nyelvre fordítják le őket.
Egymás után jelennek meg a könyvek magyarul is, elsősorban az Animus Kiadó Skandináv krimik sorozatában, rengeteg jó könyvet, szerzőt és nyomozót adva nekünk.
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: