Thanesko zhanimasko kidipe

Cím: 3300 Eger, Kossuth L. u. 16.
Telefon: (36) 516-632 / 22 mellék
E-mail: guszman@brody.iif.huEz az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Szeretné megismerni

Eger, Füzesabony, Gyöngyös, Hatvan, Heves, Lőrinci, Pétervására városoknak és Heves megye további 111 településének társadalmi szerkezetét, gazdasági életét, kulturális és művészeti értékeit, a Bükk és a Mátra hegység vadregényes tájait, a romantikus Tisza-tó természeti viszonyait, szűkebb hazánk múltját és jelenét?

Keresse fel helyismereti gyűjteményünket, ahol minden Heves megyét érintő kérdésre választ kaphat!

Napjainkban a helytörténeti kutatás és általában a regionális vizsgálatok fellendülése, a honismereti mozgalom új, civil formáinak a kialakulása következtében a helyi- helyismereti információk felértékelődtek. Szülőföldünk, megyénk múltja, jelene és jövője iránti érdeklődést a Bródy Sándor könyvtár helyismereti gyűjteménye igyekszik kielégíteni.

A helyismereti dokumentumok tervszerű gyűjtése a könyvtár alapításától kezdve, 1952 óta folyik. Egy differenciált, szakkönyvtári, a olvasói-kutatói igényeknek megfelelő szolgáltatást nyújtó kutatószoba kialakítására 1998-ban került sor. Lehetővé vált a helyben olvasás-kutatás.

Állományunkban megtalálhatók a Heves megyére, a megyeszékhelyre, az egyes településekre vonatkozó dokumentumok. Földrajzilag a mindenkori közigazgatási határok szabják meg gyűjtőmunkánk korlátait. Nagy figyelmet fordítunk a helyi szerzők, a helyi szépírók alkotásaira, s nem utolsó sorban nyomdatörténeti szempontból gyűjtjük a régi helyi nyomdatermékeket 1948-ig.

Gyűjtésünknek időbeli korlátai nincsenek: valamennyi korból származó dokumentumot - ha az helyi jellegű - igyekszünk beszerezni.

Helyismereti gyűjteményünk gazdag tárháza a Heves megyére vonatkozó dokumentumoknak:

  •   könyvek,
  •   helyi folyóiratok és időszaki kiadványok,
  •   cikk-kivágat - gyűjtemény,
  •   kis- és aprónyomtatványok (meghívók, gyászjelentések, plakátok, röplapok, prospektusok),
  •   térképek,
  •   képeslap- és fotógyűjtemény,
  •   Eger Város Önkormányzatának képviselőtestületi üléseink anyaga,
  •   videokazetták,
  •   CD-ROM-ok szolgálnak hasznos információ-forrásként a megye múltja és jelene iránt érdeklődőknek.

Jól rendezett, s megközelítően teljes az Eger város iskoláinak értesitőiből évkönyveiből álló anyagunk, de a gyöngyösi, s a hatvani iskolai értesítők még kiegészítésre szorulnak. Ezeket elsőrendű forrásként használják az oktatásügy kutatói, de adatokat nyertünk belőle még családtörténeti kérdések megválaszolásához is.

Állományunkban jelentős helyet kaptak a nem levéltári anyagnak minősülő kéziratok.

A helyi tárgyú szakdolgozatok, pályamunkák bekötését vállaljuk, s cserében hozzájutunk a dolgozatok egyik példányához.

A képi ábrázolás, a képdokumentumok szerepe napjainkban ma különösen megnőtt. Több mint 6000 darabos képeslapgyűjteményünk, mintegy 2100 darabos fotótárunk mellett a XXI. század könyvtárában megjelent a videó, a CD-ROM is.

A mikrofilmleolvasók segítségével az 1945 előtti helyi sajtóanyag tanulmányozása lehetséges.

 Az Eger című lap (1863-1944) 81 évfolyama fellapozható elektronikus formában is. Az újságot eddig csak könyvtárunk olvasótermében lehetett használni, mától mindenki számára hozzáférhető a 33276 újságoldal. A digitalizált változatot az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatikai Intézete készítette el az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával.A
Heves Megyei Elektronikus Könyvtárban Heves megyei vonatkozású oktatási, tudományos, kulturális célokra használható, szabadon terjeszthető elektronikus dokumentumokat gyűjtöttünk össze. Válogasson Ön is Gárdonyi Géza, Bródy Sándor regényeiből, novelláiból, tekintse meg képeslapgyűjteményünket  tájékozódjon szűkebb pátriánk történetéről!

E sokféle dokumentumtípusban való eligazodást, az információ gyors megszerzésében szaktájékoztató könyvtáros ad útmutatást. A könyvtár számítógépes adatbázisa mindenkor hatékony, pontos tájékoztatást nyújt.

 

Részlegünk szívesen lát osztályokat, szakköröket, csoportos látogatókat. Kérésre, előzetes megbeszélés után szakköri foglalkozások számára biztosítunk helyet.


Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja