Könyvajánló - 2018. április

Louise L. Hay: Tükörmeditációk + CD melléklettel (Édesvíz Kiadó, 2018)

"A tükör visszatükrözi, mit gondolsz magadról. Azonnal megmutatja, mikor hárítasz, és mikor vagy nyitott, együttműködő. A leghatékonyabb megerősítések azok, amelyeket hangosan, a tükör előtt, mélyen saját szemedbe nézve mondasz el."
Louise Hay

Louise Hay most először foglalta össze egyetlen könyvben az általa kifejlesztett és rendkívül népszerű tükörmunka módszert, mely megjavítja önmagunkhoz fűződő kapcsolatunkat, és utat nyit a boldog, teljes élet felé. Három hét elegendő ahhoz, hogy megtanuld, hogyan formáld át az életed.

A tükörmunka - azaz amikor mélyen saját szemedbe nézve ismételsz el megerősítéseket - a leghatékonyabb módja annak, hogy megtanuld szeretni magad, egyúttal biztonságos, szeretetteljes helynek látni a világot. Nem kell mást tenned ehhez, csak a tükörbe kell nézned. Fedezd fel magad, mi mindenben változtathat meg a tükörmunka!

A 21 napos tükörmunka tanfolyam programjából megtanulhatod:

- Hogyan engedd el a múltat
- Hogyan tegyél szert nagyobb önbizalomra
- Hogyan szabadulj meg a haragtól
- Hogyan bocsáss meg magadnak és azoknak, akik ártottak neked
- Hogyan hozd helyre emberi kapcsolataidat
- Miként élj stresszmentes életet

A könyvhöz tartozó CD-n a napi megerősítő gondolatokat találod. Tapasztalni fogod, hogy ha 21 napon át csupán néhány percet annak szentelsz, hogy elcsendesedve meghallgasd a napi meditációs hanganyagot, a változás kezdetét veszi.

Kevin Leman: Péntekre boldog család (Harmat Kiadó, 2018)

"Boldog család péntekre?
Mission: Possible.
Mit is jelent ez a küldetés, és hogyan teljesítheti?
Azt jelenti, hogy időt szánnak a családi együttlétre, ha csak egyetlen estét is hetente, amikor a mobiltelefonok a fiókba kerülnek, hogy senki ne zavarhassa Önöket. Közös családi beszélgetéseket jelent, ahol mindenkinek a véleménye számít, és mindenki meghallgatásra és bátorításra talál, akár egyetért vele a család többi tagja, akár nem. Azt jelenti, hogy bele tudnak helyezkedni egymás nézőpontjába, és őszintén megoszthatják a gondolataikat, érzéseiket és vágyaikat a feltétel nélküli szeretet és elfogadás légkörében.
Magyarán, a családi boldogság annyit tesz, hogy a csapat minden tagja vállvetve dolgozik azon, hogy mindannyian nyerjenek."
Kevin Leman a védjegyévé vált praktikus bölcsességgel, sok történettel és humorral avatja be olvasóit a jól működő családi élet mikéntjébe: hogyan építsen olyan családi csapatot maga köré, amelyben a szülők és a gyerekek egyaránt jól érzik magukat, ahová szívesen mennek haza, ahol lazíthatnak és feltöltődhetnek, és kölcsönösen a legjobbat hozhatják ki egymásból.
A könyvben egy bónusz fejezet is található: a születési sorsrendről dióhéjban.

Fried István: Márai Sándor - A huszadik század koronatanúja (Szépmíves Könyvek, 2018)
Márai Sándor: Az elmúlt ötven évben sok mindent csináltam, amit nem kellett volna, sok mindent írtam, mondtam, amit okosabb lett volna nem megírni és nem kimondani. Az egész, együtt, ez volt az élet. Minden más csak ennek feltétele volt. Nem tehettem mást, úgy írtam, ahogy éltem.

Márai Sándor 1972-es naplóbejegyzése (nem kevés öniróniával) hívja fel a figyelmet akaratán kívül "kalandos" életének és nem kevésbé kalandos sorsú műveinek összefüggéseire. A naplók jóvoltából szinte a nyilvánosság előtt leélt élete a huszadik század történelmének, a magyar író és irodalom sorsfordulatainak olyan példázatává emelkedett, amelyben művészet, politika, magánélet, polgártudat egyként jellegzetes alakzatként formálódott. Ezáltal a huszadik századi jellegzetes életlehetőséggé, életrenddé emelkedett. Ez a kötet ennek az életműnek a nyomába eredt, és az életmű által fölvetett irodalmi és ezzel az irodalommal egybehangzó más kérdésekre keresi a lehetséges feleletet. Az életmű szerveződésétől a népszerű-sikeres íróvá válásig, onnan a kényszerű emigrációig, majd a létformává lett számkivetettségig kíséri végig az írói pályát. Feltárja: az életmű miként visszhangzott a magyar kritikában, és a tiltás után miként indult be a széleskörű befogadás folyamata, miután a hazaérkezett hagyatékból sorra megjelentek a naplókban jelzett önéletrajzi és más tárgyú művek. Ez utóbbiak juttatták el a régebbi és az emigrációs alkotásokat a rejtőzködéstől a nyilvánosságig, kiteljesítvén az immár európai hírnévre szert tett Márai Sándorról tudott, sejtett, láthatóvá tett ismereteinket.

Oravecz Imre: Ókontri. A rög gyermekei III. (Magvető, 2018)

Az Ókontri Oravecz Imre monumentális regényfolyamának záró kötete. Az ókontri, amely a régi emigráns magyarok magyar-angol keveréknyelvén óhazát jelent, egy Kaliforniából az 1930-as években Magyarországra költöző második nemzedékbelinek lesz az otthona. Míg a második kötet, a Kaliforniai fürj a kivándorlás, az Amerikába való beilleszkedés rögös története, addig a záró darab a "visszatérésé" és a szajlai újrakezdésé.
A rög gyermekei című trilógia első kötete (Ondrok gödre) 1857-ben kezdődik, az új regény pedig 1956-ban ér véget, így lesz a három könyv, száz esztendőt felölelve, az igazi realista regények érvényével a magyar társadalomtörténet forrásértékű dokumentuma. Egyetlen család és több nemzedék otthonvesztésének és otthontalálásának, mindennapjainak és ünnepeinek, nyelvváltásainak és hallgatásainak pontos, líraian megkapó krónikája.

Karafiáth Orsolya: Szirén (Scolar Kiadó, 2017)

Karafiáth Orsolya a függés lélektanát járja körül novellafüzérként is olvasható családregényében. Az első pillantásra lazán összefűzött emléktöredékek sorának ható, ám valójában szinte mániákus tudatossággal megszerkesztett történet három generáció nőtagjainak életén keresztül mutatja be, miképpen cipeljük tovább a korábbi nemzedékek, anyáink terheit, szorongásait és függőségeit egy olyan világban, ahol a gyerekek éppúgy nem számítanak, mint a férfiak.

Maja Lunde: A méhek története (Cser Kiadó, 2018)

Anglia, 1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor zonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat...

Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el...

Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden...

Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni?

Maja Lunde 1975-ben született Oslóban, forgatókönyvíróként, gyermek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert. A méhek története az első felnőtteknek szóló regénye, amely bel- és külföldön azonnal hihetetlen sikert aratott. Hazájában elnyerte a Könyvkereskedők Díját, eddig 32 nyelvre fordították le, Németországban pedig több, mint 350 000 eladott példánnyal 2017-ben a legkelendőbb könyv lett.

Guillermo del Toro - Daniel Kraus: A víz érintése (Bluemoon Könyvek, 2018)

Richard Strickland egy küldetéssel van megbízva, a Dél-Amerikai esőerdők sűrűjében kell megtalálni egy titokzatos „Lényt", amiről a helyi törzsek legendái és mondái is rettegéssel beszélnek. Strickland missziója nem egyszerű és nem veszélytelen. Kitartó erőfeszítések árán rátalálnak a dzsungel mélyén a „Teremtményre", amit korábban még elképzelni sem tudtak. A kétéltű lényt a baltimore-i Occam Űrkutató Központba szállítják, ahol kísérleteknek vetik alá. Ekkor a történet nem várt fordulatot vesz. A lény és az intézet egyik női alkalmazottja között romantikus szerelem bontakozik ki. Furcsa kettősük románcát még inkább megnehezíti, hogy Elisa némasága miatt jelnyelven tudnak kommunikálni.Számtalan akció követi egymást, és ahogy a nem mindennapi történet szálai bonyolódnak, azt vesszük észre, hogy annyira szívünkbe zártuk az Amazonas mélyéről származó földöntúli élőlényt, hogy az ő sorsáért izgulunk. „Az utolsó percig káprázatos." - The Daily Beast. „Egy vizuálisan és érzelmileg elragadó történet, amely meleg ölelésre találhat egy fantáziadús kalandra éhes közönség karjaiban." - The Hollywood Reporter. A Guillermo del Toro és Daniel Kraus története alapján készült film 2018 januárjában hét jelölést követően két Golden Globe-díjat kapott.
 

Kategória: 
Hírek: