Könyvajánló - 2017. május

Patrizia Gucci: Gucci - Egy sikeres dinasztia története, Gabo Kiadó, 2016

Patrizia Gucci titokban született: szerelemgyerek volt, akinek születése könnyen romba dönthette volna édesapja, Aldo Gucci karrierjét. Az 1960-as években történt, a Hollywood és a királyi sarjak must-have divatmárkájának számító Gucci cég boldog, szép napjaiban. Ugyanakkor ez még az az időszak is volt, amikor a házasságon kívüli gyermekvállalás illegálisnak számított Olaszországban. Aldo nem engedhetett meg magának egy nyilvános botrányt, azonban nem volt képes ellenállni Patrizia édesanyja iránti hatalmas szerelmének. Szerelmét, Brunát akkor ismerte meg, amikor a fiatal lány munkát vállalt az első római Gucci-üzletben. Teherbe esése után Aldo Gucci, a problémákat elkerülendő, Londonba menekítette Brunát, hogy később újszülött gyermekével együtt diszkréten visszacsempéssze Rómába, az olasz hatóságok, a média és a Gucci család előtt teljes titokban.

Ez a könyv Patrizia szüleinek elhallgatott szerelmi történetét tárja elénk a szerző személyes emlékeire, szüleinek összegyűjtött szerelmes leveleire és az édesanyjával folytatott beszélgetésekre, valamint a korábban nem publikált archív fényképekre támaszkodva. Szüleinek viharos történetét édesapjához fűződő személyes viszonyának elbeszélésével szövi át: attól kezdve, hogyan töltötte életének első évtizedét legnagyobb részt rejtőzködve, elszigetelten a világtól, majd hogyan vált a Gucci szóvivőjévé és apjának, Aldónak legfiatalabb tanítványává, egészen addig a pillanatig, amikor a hírhedt puccs után Aldo kitagadja mindhárom fiát, és egyetlen, egyetemes örökösévé a valaha bűnös kis titokként kezelt Patriciát teszi meg. Az Olaszországon, Anglián és Amerikán átívelő történet szerelemről és veszteségről, árulásról és hűségről szól, amely a Gucci családi vállalkozásként megélt hatvan évének legviharosabb időszakában játszódik.


Szélesi Sándor: Kincsem, Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2017 (Arany pöttyös könyvek sorozat)

A csodakanca igaz története!
Egy furcsa szerelem és egy legyőzhetetlen ló... A sors vagy talán maga a végzet rendezte úgy, hogy 1874 tavaszán egy tápiószentmártoni istállóban, Balskovich Ernő birtokán megszülethetett egy sárga csikó. Ez a csikó annyira darabos mozgásúnak tűnt, hogy amikor a következő tavaszon vevők érkeztek a birtokra, a többi egyéves lovat elvitték magukkal, ezt az egyet azonban ott hagyták. Mindeközben - ismét csak a sors különleges játékossága folytán - Blaskovich Ernő megpillantott egy kék szemű leányt a Nemzeti színpadán, és lehetetlen dolog történt: a nyugodt életet élő, dolgos természetű és kiszámítható férfi szerelmes lett. A több mint húsz év korkülönbség még talán legyőzhető lett volna, de a leány - Szabó Karolina - egy fejjel magasabb volt Ernőnél, ez pedig különös helyzeteket eredményezett a korabeli társasági eseményeken. Nem könnyű szeretni és nem könnyű Európában lovat futtatni sem. Blaskovich Ernőnek mindkét ok miatt lettek ellenségei. Akadtak, akik úgy gondolták, ha a boldogságot elveszik a férfitól, talán a lovát is le tudják győzni. Kincsem egy vidéki nemesúr és egy ibolyaszemű leány tényeken alapuló, igaz története olvasható e regény lapjain. Egy különleges szerelem és egy legyőzhetetlen ló históriája egy szebb világból.

Diane Ackerman: Menedék, Gabo Kiadó, 2017

1939-ben dr. Jan Żabińskit bízzák meg a Varsói Állatkert vezetésével. Ebben a munkában nagyszerű segítőtársa intuitív felesége, a grafikus Antonina.
Amikor Lengyelországot megszállják a németek, a házaspárnak kapcsolatba kell lépnie a Harmadik Birodalom újonnan kinevezett, fő zoológusával, Lutz Heckkel, hogy amennyire lehetséges mentsék az állatkert lakóit. Közben Jan és Antonina részt vesz a lengyel földalatti ellenállásban; szabad bejárásuk van a varsói gettóba, ahonnan embereket mentenek ki.
Miután állatkertjüket lebombázzák, a két állatkertésznek, Jannak és Antoninának úgy sikerült megmentenie több mint háromszáz embert a náciktól, hogy az üres állatketrecekben bújtatták el őket. Mivel ezeknek a „vendégeknek” állati, az állatoknak viszont emberi neveket adtak, nem csoda, hogy az állatkert fedőneve „ Ház, az őrült csillagzat alatt” lett.
A természettudós író, Diane Ackerman élvezetes stílusban újrateremti ezt az elfeledett, igaz és szép történetet a varsóiak második világháborús ellenállásáról úgy, hogy igazából Antoninának, az állatkertész feleségének életét meséli el.

A történetet feldolgozó amerikai filmet március 30-án mutatják be Magyarországon.

Takami Kósun: Battle Royale, Művelt Nép Könyvkiadó Kft., 2016

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban, az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll… A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes. Takami Kósun regénye – melyet gyakran neveznek a 21. századi Legyek urának – botrányos karriert futott be. Bár megjelenését a japán kormány is ellenezte, a regény 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat, számos feldolgozást ért meg.

Cesar Millan, Melissa Jo Peltier: Amit a falkától tanultam, Gabo Kiadó, 2017

Ebben a megható és inspiráló könyvben az ünnepelt kutyaszakértő, Cesar Millan felfedi, milyen sokféle módon lehet az ember legjobb barátja a legnagyobb tanítója is. Nyolc elképesztő kutya életén keresztül - kezdve Palomától, a keveréktől, aki megmutatja Cesarnek a tisztelet jelentését nagyapja mexikói tanyáján egészen Daddyig, szeretett pitbull társáig, aki a bölcsesség mintaképe - Cesar érzelmes utazásra visz minket, és kiemeli azokat a leckéket, amiket útközben a falkájától tanult.
Cesar mélyre ás a múltjában, és megosztja velünk az útját Mazatlánból, a zsúfolt mexikói városból az Egyesült Államokban kezdett új életéig, ahol a Kutyapszichológiai Központban az egyik legismertebb kutyaképző programot hozta létre. Minden állomáson kutyatársai voltak a vezetői, akiktől leckét kapott hitelességből, megbocsátásból és elfogadásból, és akik segítettek neki leküzdenie a félelmeit, átvészelnie egy nehéz válást, és létrehoznia egy szeretetteljesebb, kiegyensúlyozottabb életet. A megindító történetek, illetve a több száz ügyfél esettanulmányai és a legújabb állativiselkedési-tanulmányok inspirálják az olvasót, hogy ezekkel az értékekkel gazdagítsa a saját életét.
Cesar a korábban még közzé nem tett megfigyeléseivel, illetve a híres kliensek, például Jerry Seinfeld, Kathy Griffin és Alec Baldwin tapasztalataival a világ bármely táján élő kutyatulajdonosnak egyedülálló útmutatót ad a boldogsághoz és elégedettséghez - egy kutya oldalán.

Cesar Millan, a Nat Geo Wild A csodálatos kutyadoki, a Cesar 911 és a Dog Nation műsorainak sztárja a világ legkeresettebb kutyaszakértője. A New York Times sikerkönyve, A csodálatos kutyadoki szerzője, illetve ő írta a Rövid útmutató a boldog kutyához című könyvet is. A Cesar Millan PACK projekt, egy non-profit szervezet alapítója, amely az állatmentést, rehabilitációt és újra elhelyezést tűzte ki céljául. A kaliforniai Santa Claritában él hatfős kutyafalkájával és menyasszonyával, Jahirával.

 

Kategória: 
Hírek: