Októberi újdonságainkból

 Jennifer Chiaverini: Mrs. Lincoln varrónője

Elizabeth Keckley rabszolgasorba születik, ahonnan kitartó szorgalma és tehetsége révén sikerül kivásárolnia magát. Ezután nemcsak hogy a washingtoni elit legfelkapottabb varrónője lesz, hanem egyenesen a First Lady, Mary Lincoln nőiruha-készítője, öltöztetője és egy idő után a leghűségesebb barátja. Történik mindez az amerikai polgárháború, a rabszolgaság eltörléséért folyó legádázabb harcok idején, amikor egy ilyen barátság, amely figyelmen kívül hagyja a kor által olyannyira előítéletesen kezelt faji és társadalmi különbségeket, több mint valószínűtlennek tetszik. A varrónő még akkor is jóban-rosszban kitart Mary Lincoln mellett, amikor az elnök halála után az immáron egyesült amerikai nép a szeszélyes és megosztó egykori First Lady ellen fordul.
A regény egyrészt valós visszaemlékezésen alapuló, hiteles történelmi beszámoló a kor sodró politikai történéseiről, a polgárháborúról, a rabszolga-felszabadításról és az azt követő zűrzavaros időszakról, másrészt egy bátor és kivételes nő története, aki a sorscsapások ellenére magasra küzdi magát, ahonnan befolyását felhasználva az elnyomottak megsegítéséért harcol.

P. Horváth Tamás: Tündérváros - Zsolnay Miklós titkos élete
 
A szellem és a szerelem regénye. A hit és a kételkedés regénye. A nagyvilági és szecessziós Pécs regénye. P. Horváth Tamás megírta szülővárosának legizgalmasabb legendáját, a porcelángyáros Zsolnay Miklós felemelkedésének kalandos történetét. A vállalkozó szellemű fiatalember apja nyomdokain teremtette meg azt a modern várost, melyre még ma is elhomályosult tekintettel emlékeznek vissza a tisztességben megőszült pécsi úriasszonyok és idős tettyei arszlánok. Mert már nem létezik, csak az emlékekben, a Ferencesek utcája kapualjaiban, a Havihegy fehér szikláiban, az egykor volt Nádor kávéház vetette reggeli árnyékban. Fehér kötényes szabadkőművesek, fekete zsakettes iparbárók, suhogó selyemreverendás papok, díszmagyaros dandyk, levendulaillatú kisasszonyok, ágyra szórt bankókon szeretkező kasszírnők és léghajón menekülő szélhámosok léptei nyomán rajzolódik ki az olvasó előtt a regény színpada: ez az álombéli város a Mecsek alján.( Nyáry Krisztián)

 Sarah Lark: Tűzvirágok ideje


Ida egy kis német faluban él apjával és testvéreivel, édesanyját húga születésekor elvesztette, ezért neki kell gondoskodnia a családról. Szigorú apjától nem sok szeretetet kap, ám annál nagyobb kötelességtudat munkál benne. Életét a falu erkölcseinek rendeli alá, tetteit, érzéseit és gondolatait aszerint ítéli meg, hogy azok tetszenek-e a Teremtőnek.
Az egyik legokosabb fiú a faluban Karl, mégis abba kell hagynia az iskolát: segítenie kell eltartani a családját, ezért napszámosnak áll. Gyerekkora óta szerelmes Idába, aki viszonozza az érzelmeit, bár nem meri bevallani még magának sem. Hiába élnek azonban ugyanabban a faluban, egy világ választja el őket egymástól: Karl annyira szegény, hogy esélye sincs feleségül venni a lányt.
Sorsuk gyökeres fordulatot vesz, amikor a jobb élet reményében a falu közössége úgy dönt, kivándorolnak Új-Zélandra, és ott új falut alapítanak. Nem is sejtik, milyen nehézségek várnak rájuk az új hazában, és mennyire megváltozik az életük az utazás folyamán.
Sarah Lark (Az ezer forrás szigete, Vörös mangrovefák) fordulatos, érzelmi viharoktól sem mentes regénye a tizenkilencedik századba, Új-Zéland egzotikus tájaira, varázslatos helyszínekre kalauzolja el olvasóit.

 Natasha Solomons: Eltűnt férjek galériája

A világ már a szexuális forradalom küszöbén áll, de Juliet Montague, akinek évekkel ezelőtt eltűnt a férje, egy zárt zsidó közösségben él - ahol csak a férfi válhat el a nőtől -, ezért ő most mindössze egy élő özvegy, egy láthatatlan aguna. Juliet harmincadik születésnapján azonban minden megváltozik. Egy gazdag fiatal festőművész portrét készít róla, és a nőt végképp elönti a vágy, hogy megvalósítsa önmagát, így belép az általa olyannyira imádott művészetek világába. Az őt addig kordában tartó zsidó közösség rosszallása ellenére teljesen megváltoztatja az életét, galériát nyit Londonban, hogy kivételes képi látásmódja révén egy új világot teremtsen magának és gyermekeinek.
A láthatatlan Julietből ragyogó, elismert nő válik, aki a sikerek mellett megismeri az életre szóló szerelem csodáját, minden örömét és búját is.

 Stephen King: Joyland

Joylandben, az attrakciókkal teli észak-karolinai vidámparkban jókedvet és boldogságot árusítanak, legalábbis tulajdonosának üzleti filozófiája szerint. De azt nem reklámozzák, hogy évekkel azelőtt brutálisan megöltek ott egy lányt, akinek a szelleme azóta kísért az elvarázsolt kastélyban.
Ide érkezik nyári munkára Devin Jones, a magánéleti válsággal küzdő egyetemista. Elhagyta a barátnője, és fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Amikor tudomást szerez Joyland titkáról, nyomozni kezd, hogy kiderítse, vajon ki lehetett a gyilkos.
Madame Fortuna, a médium veszélyre figyelmezteti. Csak nem várható újabb, hasonló gyilkosság?
És ki lehet a kutyás kisfiú meg a piros sapkás kislány Devin jövőjében?

Kategória: 
Hírek: