Ciróka- kör


 

A játékból indul ki minden képességünk, készségünk és jártasságunk, amelyekre szükségünk van az életben.
A mondókákat s a hozzájuk fűződő ölbeli játékokat minden nép hagyományában fellelhetjük. A népköltészet apró remekei az évszázadok során alakultak, csiszolódtak, s nyerték el végső formájukat. Bennük rejlik az anyanyelv minden játékossága, zenéje, ritmusa, sugárzik belőlük az életszeretet.
A gyermek már az anyaméhben átéli első zenei élményeit. Születése után még sokáig nem tudja elkülöníteni saját énjét a külvilágtól. Anyját és önmagát egységként éli meg. Az érintgető, cirógató, testrészeket külön-külön megmozgató játékok, a testi, lelki egymásra hangolódás segítik őt a gyengéd leválásban.
A régi paraszti családokban ösztönösen tudták, hogy a gyermeknek jár az ölben töltött idő élete első éveiben. A höcögtető, hintáztató, csiklandozó, ringató, csúszdáztató stb. játékok szerves részét képezték a hétköznapoknak. A nagy családban bárki játszhatta őket a babával, így a többgenerációs családokban könnyen átöröklődött ez a fajta tudás. Mindenki tudta, ez természetes dolog volt.
A többgenerációs családok megszűnésével megszakadt ez az áthagyományozódás, így ma már tudatosan a felszínre kell hozni, s megmutatni, mit is lehet kezdeni ezekkel az elveszettnek vélt értékekkel.

                                   

Ma a szülők sokkal tudatosabban keresik, mit tehetnének gyermekük megfelelő fejlődése érdekében. Virágkorát éli minden babáknak kitalált ún. fejlesztő foglalkozás. Ezek között vannak igazán értékes és kevésbé helytálló dolgok. A választás a szülők kezében van. Gyakori a gyermek érdekeinek félreértelmezése, amikor túl sok dolgot zúdítanak rá egyszerre, mintegy siettetve a fejlődését. A jól odafigyelő szülő nem eshet ilyen hibába, hiszen gyermeke visszajelzéseiből tudja, mi a jó számára.
Az ölbeli játékok népszerűsége az utóbbi tízegynéhány évben sokat nőtt. Egyre-másra alakulnak ilyen jellegű kezdeményezések az ország számos pontján.
A gyermekkönyvtárakban is igazi létjogosultsága van, hiszen olyan készségeket fejlesztenek, amelyek a későbbi olvasóvá válást kellőképpen megalapozzák. Megvannak benne a művészeti-, zenei-, anyanyelvi- és érzelmi nevelés alapkövei.
A mondókázás tulajdonképpen játszva tanulás.
Ilyen céllal indult 2009-ben a gyermekkönyvtárban a Ciróka-kör, ahol évről-évre sok mondókával és játékkal ismerkedhetnek meg a részt vevő szülők és gyermekek.                                                                                                                      
(Bálintné Fadgyas Eszter - gyermekkönyvtáros)

                                                                                                     

A foglalkozások minden hónap első és harmadik szerdáján 10 órakor és 10 óra 45 perckor kezdődnek a gyermekkönyvtárban.
Előzetes bejelentkezés szükséges az adott alkalmat megelőző kedd délig. A részvétel ingyenes.
Cím: Eger, Bartók Béla tér 6. 1. em. 105.

telefonon: 36/ 310-363, vagy emailben: feszter64@gmail.com

A Felsővárosi Fiókkönyvtárban is van foglalkozás, minden hónap második és negyedik péntekén.
Cím: Eger, Kallómalom út 88.

Mondókák   

 A 2017/2018-es évad időpontjai:                                                                  

A GYERMEKKÖNYVTÁRBAN:

2018-ban:

január 03.
január 17.
február 07.
február 21.
március 07.
március 21.
április 04.
április 18.
május 02.
május 16.
június 06.
június 20.
július 04.
július 18.