Gyűjtemények

2018.09.25 Mesevarázs - A fába szorult hernyó

    

A Katona József Úti Tagóvoda vegyes csoportjával.

 

A rendezvényünkről készült összes fényképünk nagy méretben megtekinthető ide kattintva.

Heves Megyei Elektronikus Könyvtár

Célunk, hogy a Heves megyei vonatkozású oktatási, tudományos, kulturális célokra használható, szabadon terjeszthető elektronikus dokumentumokat összegyűjtsük és szolgáltassuk látogatóink számára.

A dokumentumok elektronikus formában szabadon másolhatók, terjeszthetők, de csak saját célokra, nem kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használhatók. Minden más terjesztési és felhasználási forma esetében a szerző / tulajdonos engedélyét kell kérni.

Belépés a Heves Megyei Elektronikus Könyvtárba

KÉPES LEVELEZŐLAPOK, FÉNYKÉPEK

Könyvtárunk helyismereti gyűjteményébe a Heves megyére vonatkozó vizuális dokumentumok közül kiemelten fontos szerepet töltenek be a postai képes levelezőlapok, valamint a fotótárunk fényképfelvételei.

Gyűjteményünk gyarapítása során földrajzilag - a mindenkori közigazgatási határokat figyelembe véve -, valamennyi Heves megyei településről igyekszünk teljességre törekvően képeslapokat, fotókat beszerezni.
Tartalmilag elsősorban város- ill. községképeket, népviseletet ábrázoló képi anyagot gyűjtünk. Ezeken ugyanis jól nyomon követhető egy-egy település változása: megőrzik a rég elfeledett, lebontott, átalakult épületeket, utcákat, parkokat. A képi ábrázolások megőrzik az államigazgatási, kulturális épületeket, műemlékeket, közigazgatási centrumokat (megye-, város-, községháza, bíróságok pénzintézetek, templomok, iskolák), a kereskedelmi egységeket (boltokat, vendéglátóhelyeket). A közlekedés fejlődése, a járművek, a posta, a laktanya, a háborús emlékművek, országzászlók is megörökítésre kerültek a fényképfelvételeken.

Helyismereti Gyűjteményünk anyagának közzétételével támogatni kívánjuk a honismereti tevékenységet, a helyismereti-helytörténeti kutatást.

Belépés a képeslevelezőlapok és fényképek gyűjteménybe

Heves megyei CIKK és ANALITIKA adatbázis

Könyvtárunk Helyismereti Gyűjteménye az 1970-es évek közepétől folyamatosan gyűjti, feldolgozza, feltárja a helyi, valamint az országos napilapokban, folyóiratokban megjelenő helyi vonatkozású cikkeket és közleményeket lapkivágatok formájában.

E cikkgyűjtemény anyagának bibliográfiai leírásával és a cikkek digitalizált közzétételével a helyismereti forráspublikációkhoz való széleskörű hozzáférést kívánjuk biztosítani.

A cikkek teljes szövege elérhető a Központi könyvtárban, könyvtárközi kéréssel elektronikusan és fénymásolatban is.

FILMDOKUMENTUMOK

A megyéről, a településről szóló, itt játszódó filmek mellett könyvtárunk helyismereti gyűjtőkörébe tartoznak az itt készített, itt forgatott filmek is.

A filmdokumentumok, a filmhíradók, a televízió-híradók fontos forrásául szolgálnak a honismereti kutatásnak. A filmhíradó, a mindennapok történéseit bemutatva, mint történeti kútfő, egyidejű forrásként jelenik meg. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a TV EGER hírműsorainak gyűjtésével, feldolgozásával és közzétételével hozzájárul Eger és környéke történéseinek dokumentálásához napjaink és az utókor helytörténészei, érdeklődői számára. Az adatbázisban jelenleg 1998 és 2002 között készült videó dokumentumok kereshetők.

Ezen a napon adatbázis

Heves megye jeles személyiségeinek naptára
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár honlapján évfordulónaptárként is megvalósuló elektronikus adatbázisban azoknak a híres Heves megyei személyiségeknek rövid életrajzai találhatók, akik itt születtek, itt haltak meg, avagy életük bizonyos szakaszában területünkhöz kötődtek (írók, költők, tudósok, politikusok, feltalálók, gazdasági szakemberek stb.). Az egyes szócikkeket illusztrációk, fotók, portrék gazdagítják, színesítik. Az e-kiadvány eredeti levéltári, sajtó és könyvészeti kutatásokon alapul; értékét az egyes szócikkek forráshivatkozásai különösen emelik.
ISBN 978-963-7283-11-6

Az adatbázis megvalósulását
a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
 


Belépés az Ezen napon... adatbázisba

Gyöngyösi Elektronikus Könyvtár

Elindítottuk a Gyöngyösi Elektronikus Könyvtárat.

Belépés a könyvtárba

 

A Vachott Sándor Városi Könyvtár Képeslapgyűjteménye

Felkerült honlapunkra egy válogatás a könyvtár képeslapgyűjteményéből. Tóth Gusztáv munkája Gyöngyös városról, a környező településekről, valamint a Mátráról készült felvételeket mutatja be, mintegy 665 db képeslapon.

Belépés a képeslapgyűjteménybe

Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja