Bébillér Mesekör

   

Bébillér - családi mesekör

 
A családi mesekör - mint a neve is mutatja - alkalom arra, hogy a családok együtt hallgassanak mesét. Minden alkalommal egy -egy népmesét mond el a mesemondó. A hagyományos mesemondás rendje szerint, azaz "fejből", ahogy köznyelven szokás mondani. Építve a közönség aktív részvételére.
A hagyományos mesemondás és mesehallgatás valódi közösségi műfaj, egyformán nagy élményt nyújt a kicsiknek és a nagyoknak, nem ismeri a "generációs gettó" fogalmát, nem elkülöníti a generációkat, hanem közösséggé varázsolja. Alkot az is aki mesél, és az is aki hallgatja a mesét.
Miért jó a mese? Mert egyszerűen csak a hallgatásával is képes tisztábbá tenni mindennapjainkat.
" A mese segítő ereje épp abban áll, hogy a létünkre vonatkoztatható ismeretek, üzenetek sűrített formában jelennek meg benne, s a mesehallgató ezt a sűrített formát tölti meg saját élete eseményeivel. "
(Boldizsár Ildikó)
A mesék mellett kézműveskedünk is. A "bébillér" régi tájnyelvi szó, ezermestert jelent. Az együttes munkálkodás olyan élményt jelent gyermeknek és felnőttnek egyaránt, ami semmivel sem pótolható és semmi nem tudja felülírni. A világ legősibb és legjobb "fejlesztő programja", hogy egy ma olyigen divatos kifejezéssel éljünk. Hiszen mi is történik? Együtt és örömmel dolgozik a család, önállóan de nem magára hagyva próbálkozik a gyermek, ráérősen, kapkodásmentesen van vele a felnőtt, kipróbálja az új ismereteket mindenki, lehetősége van gyakorolni amit tud, játékká válik a munka, munkává a játék az alkotás teljes örömével.
 
2016-2017
 
 
 

Ennyi félét csináltunk már:

szőttünk tarisznyát, agyagoztunk malacperselyt, alkottunk meseországot: várat, házat, templomot, készítettünk ujjbábokat és lámpaernyőt, nemezeltünk madarakat, bütyköltünk lámpaernyőt, csináltunk rongybubát, boszorkányt, Kaponyányi Monyókot, aprócska Betlehemet ezermesterkedtünk, rongyosbálban mulattunk, zománcoltunk bögrét és képet, körmönfontunk, magunk készítette brúgattyúval, diótücsökkel és más gyermekjátékokkal játszottunk, csináltunk mini corvinát, bábjátékhoz bábokat, álarcokat, mécseseket, papírcsókát, lepkejátékot, zsugorka fóliából medálokat, hagyományos motívumokkal, vesszőparipát, szélkarikát, annyi mindent, hogy lassan már fel sem tudjuk sorolni... de itt megnézheted :)
                                                                                                                                                                                                                                                                                   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
                                                         
 
 
                                                    


Fenntartónk

Eger város