ARCOK

 Mindennapi hősök üzenetei

 
"Az emberek, dolgok, események elmúlnak.
Minél régebben múltak el, annál sűrűbben
takarják el őket a mindennapi élő élet
küzdelmeinek felhői. Ám az emlékezés
különös fénytörésében, miként ha a szivárvány
földig hajló ívén, újból megjelennek az 
elmúlt emberek, dolgok, események."
 
(Apor Elemér: Kisváros a felhők fölött)
 
Vajon mi várja a látogatót, aki betér e kiállításra? Talán meglepetéssel néz körül. Portrék és szövegek. A fekete, a fehér, a szürke árnyalataival játszó, az erős színekről lemondó fényképfelvételek, és mély, belső gondolatokat, vallomásokat visszatükröző szövegek. Ez a különös világ, a kép és a szöveg egysége egyszerű és tiszta hangulatot teremt bennünk. 
Arcok. Korunk világát hordozó személyiségek. Ahogy ránk tekintenek a fényképfelvételekről, valami megmagyarázhatatlan szellemi kötést hoznak létre közöttünk. Láthatjuk a termékeny pillanat varázsát, az arcok mögött rejlő életeket. Beszélnek ezek a portrék magáról az emberről, a nehéz szellemi harcokról, s közben láthatjuk az élet terhei alól felragyogó szépséget. Átérezhetünk szóval ki nem fejezhető gondolatokat. A tablók nézegetése közben megállunk, és kicsit befelé fordulunk. 
Arcok. Mi tudjuk, hogy kik ők. A mindennapjaink hősei. Költők, képzőművészek, zenészek, tanárok, egy felnémeti utas a buszról, egy gyönyörű lány népviseletben. Különbözőek, mégis összeköti őket egy azonos kulturális színtér.
Eger város: Eger- egy megye: Heves. 
A kiállításunk anyagát a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének fotótárából válogattuk. A Heves megyére vonatkozó fényképfelvételek és képes levelezőlapok kiemelten fontos vizuális dokumentumok, melyek segítségével megismerhetjük szűkebb hazánk történetét és nagyban elősegítik a megyére vonatkozó helytörténeti kutatásokat. Az itt megtekinthető portrékat Molnár István Géza Nívódjías egri fotóművész készítette. 
 
(Cs. Varga István: Emberarcok -,,ikonképek". In.: Időszeletek, 2006. 
Kalla Zsuzsa: Az év kiállítása 2015: Eszmélet.
 
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye az interneten is elérhető: http://www.brody.iif.hu/hu/helyismeret
 

Bródy naptár

BRÓDY Hírlevél

Mindig naprakészen a Bródy Sándor Könyvtár legfrissebb híreiből!

Fenntartónk

Eger város

Kapcsolat

Cím: 3300 Eger Kossuth L. utca 16.
E-mail: info@brody.iif.hu
Telefon: 36/516-595

Központi könyvtár nyitvatartás
hétfő: 13-18
kedd-péntek: 10-18
szombat: 10-16

További részlegeink nyitvatartása

Szakmai elismeréseink

 
 

 

 
 
 

 

Könyvtárközi kölcsönzés, online hosszabbítás

EBSCO eBooks

 

E'mese vár

Blogok

A Zenei Gyűjtemény blogja