Tájékoztató

A gyűjtemény használata

A gyűjtemény 939 db képeslapot tartalmaz a XIX-XX. század fordulójától a negyvenes évek közepéig. Heves vármegye településeit, népviseleteit ábrázoló lapok alkotják a gyűjtemény gerincét. A legrégebbi több, mint száz éves, 1898 szeptemberében adták fel.

Megtekintésük, visszakeresésük több szempont szerint is lehetséges:

  • téma szerint csoportosítva (településnevek, utcanevek, viseletek stb.)
  • a kiadó vagy nyomda neve szerint.

A képek bélyeg méretben jelennek meg, teljes méretben való megtekintésük a kis képre való kattintással lehetséges. Minden kép jpeg formátumú. Minthogy a JPEG formátum 16,7 millió színt használ (true color), kívánatos ilyen színmélység megjelenítésére alkalmas video meghajtó alkalmazása. A teljes képek mérete igen nagy, ezért hálózatra kapcsolódva a letöltés ideje meglehetősen hosszú lehet. A fájlok eltérőek, 40-100 KB méretűek is lehetnek. Könyvtárunkban elérhető olyan archivált formátum is, melyen a képek mérete nagyobb, nem professzionális nyomtatási célokra, magánfelhasználásra alkalmazható.

Az adott képeslapra vonatkozó adatok táblázatban jelennek meg lista formátumban. A legelső adat mindig a képeslap felirata. A gyűjtemény képeslapjainak többségén a kép-oldalon szerepelnek ezek a feliratok, a hátoldalon legtöbbször csak a címzés szerepel. (Ezért láthatjuk sok lapon az üdvözlő sorokat is.) 1904 után fogadták el azt a javaslatot, hogy a hátoldalt két részre osztva a címzés és az üdvözletek számára is legyen hely. Különösen ajánlom megtekintésre a mina21.jpg lapot, melyen kedves szavak kíséretében ajánlják a gyűjtő úrhölgy figyelmébe a képeslapot.
A megfelelő "TAG"-ekre kattintva megtekinthetjük a nyomda, kiadó más képeslapjait is.

A tag-ek egyik eleme általában a nyomdai-kiadói adatok. Egyes képeslapok ilyen adatok nélkül szerepelnek, ezeket a Megjelenési adatok nélkül menüpontnál érhetjük el. A védjegyek menüpont válogatással tartalmazza az érdekes nyomdai logókat, szimbólumokat.

Az egyes képek időbeli behatárolásához segítséget nyújtanak a postabélyegző és a dátum adatai. Ezért ezek minden esetben szerepelnek a listaadatok között, ha a képeslapról megállapíthatóak voltak. A hiányos adatok *-gal jelöltek.

A gyűjteményben található állományok letölthetők, de csak saját célokra, nem kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz. Minden egyéb terjesztés és felhasználás csak a tulajdonos - a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár - engedélyével történhet!

Kérjük, tegye meg megjegyzéseit és javaslatait a Kapcsolat ikonra kattintva.

Készítette:

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea
Szegedi Egyetem könyvtár-informatika szakos hallgató

Konzulens tanár: Dr. Bakonyi Géza

2001. május 2.

A szakdolgozat frissítése: 2003. június 7.
(Drupal tartalomkezelőre áthelyezve: 2009. május-június)